Virágzó vidékünk

Afrikai kalandtúra a völgyvárosban

A legjobbak megszerezhetik mágikus talizmánjukat is.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban interaktív kiállítás nyílott a páratlan élővilágú afrikai füves pusztára kalauzolja el a kalandvágyó látogatókat, akik a táj jellegzetes állatai, az afrikai nagyvadak különös szokásai mellett ritkán látott, rejtőzködő élőlényeket, bámulatra méltó jelenségeket, meglepő természeti összefüggéseket is megismerhetnek.

dornyays3

A felfedezőkre nem mindennapi feladat vár, a játék során a szavanna számtalan rejtélyes lakója kerül útjukba: találkozhatnak a Csupasz Turkálóval, a Trükkös Tojástolvajjal, a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal.

A nap izzó gömbként emelkedik a látóhatár felé, a fűszálakon még harmatcseppek hintáznak. A tengerként hullámzó fűmezőből szigetként magasodik ki egy-egy magányos fa lombkoronája. Ez a szavanna, a tekintélyt parancsoló nagyvadak, a fürge antilopok, a színpompás flamingók, a kíváncsi szurikáták és megannyi lenyűgöző állat- és növényfaj otthona.

dornyays2

A képzeletbeli utazáson, a szavanna úttalan útjait járva a látogatók izgalmas rejtvények és fejtörő feladatok segítségével, apró darabonként rakhatják össze a szerencsehozó talizmánt, hogy a kaland végén ennek fejében kiérdemelhessék a felfedezőknek járó jutalmat.

Salgótarján, a völgyváros

Salgótarján a Karancs, a Medves és a Cserhát hegységek találkozásánál, a Tarján-patak és a Zagyva vízgyűjtőjének két szűk völgyében fekszik, melyek „Y” alakot formáznak. A völgy kisebb völgykatlanokra tagolódik, ahol a külső városrészek fekszenek. A városközpont völgyfenéki részei a 230–240 méteres, egyéb lakott területei pedig a 220–500 méteres szinteken helyezkednek el. A város legmagasabban fekvő lakott területe az 500 méter magasan fekvő Salgóbánya. A település közelében található legmagasabb hegy a Karancs, amely 729 méter magasra emelkedik. 2003-ban Salgótarján völgyváros címmel a település ritka szépségű természeti környezetét, építészeti és kulturális értékeit bemutató film is készült.

A „Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért!” elnevezésű, július 4-én nyílott tárlatot augusztus 28-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik