Virágzó vidékünk

421 gólyafiókát gyűrűztek meg az országban

A szakemberek 179 fészket kerestek fel.

Minden év júniusának közepétől, a nyári iskolai szünet beköszöntének időszakában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai – immáron évtizedek óta – felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat – olvasható a szervezet weboldalán.

golyaroad2

2016. júniusában 12 megyében 125 településen rendezett bemutató látványgyűrűzést a Gólya Road Show keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjai bevonásával.

A meleg, záporokkal tarkított időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban 2106 látogató kísérte figyelemmel a gólyafiókák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására.

golyaroad1

A madarak többsége villanyoszlopon költ

Napjainkra a hagyományos fészkelőhelyek – a házak kéményei, gémeskutak, öreg akácfák – teljesen megszűntek. A gólyák nagy része villanyoszlopokon költ, így a legnagyobb veszélyt a szigeteletlen oszlopok jelentik, különösen a fiatal, tapasztalatlan madarakra a kirepülésük után. Az ilyen balesetveszélyes helyszíneket igyekeznek minden évben felmérni és jelezni az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának, akik felveszik a kapcsolatot áramszolgáltatóval. Ezután kerülhet sor a jelzett oszlopok szigetelésére.

golyaroad3

A szakemberek 179 gólyafészket kerestek fel és 421 fióka lábára került gyűrű.

Fotók: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik