Tündérkertté változott a Budafapusztai arborétum

A tavasz különösen gyönyörű Dél-Zala egyik gyöngyszemében.

Bár közigazgatásilag Kiscsehihez tartozik, de Kistolmácstól és Bázarekettyétől egyaránt körülbelül 3 kilométerre található Dél-Zala egyik gyöngyszeme, a 46 hektáros Budafapusztai arborétum.

Fotó: MTI – Varga György

 

Egy kis történelem

Budafapuszta és a környező erdők 1945-ig, az államosításig a Zichy család birtokában voltak. A Zichyek 1926-ban felépítettek itt egy vadászkastélyt, amelyet parkkal, illetve nagy kiterjedésű lucfenyvesekkel vettek körül. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg azzal a céllal, hogy elősegítse az idegen vidékekről származó fafajok magyarországi meghonosítását. A régi parkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították, és a Pajtafai-völgyben új víztározó épült.

Az arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek.

Fotó: MTI – Varga György

A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát és cserjét találhatunk. Tavasszal, az azáleák és rododendronok virágzásakor valódi tündérkertté változik az arborétum. A gyönyörű felvételek is erről tanúskodnak.

Fotó: MTI – Varga György
Fotó: MTI – Varga György
Fotó: MTI – Varga György
Fotó: MTI – Varga György

Kiemelt kép: MTI – Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!