Virágzó vidékünk

184 éves famatuzsálemet mentettek meg az Alföldön

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 17. 08:55

Különleges technikával erősítették meg a Cégénydányádi Kastélypark büszkeségét.
Korábban a témában:

A  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő  Cégénydányádi Kastély és az azt övező mintegy 16 hektáros természetvédelmi területen elterülő angolpark fái, bokrai és növényei igazi ritkaságnak számítanak. Az Észak-Alföldön lévő parkban  megtalálható többek közt az óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye is, a fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A park egyik fő látványossága az impozáns kastélyépület mögött található, több mint 7 méteres törzskerületű, mintegy 184 éves platánfa, melyet a helyiek Öreg hölgynek is becéznek, és az tekintélyes méreteinek és korának köszönhetően különleges értéket képvisel. A fa szinte saját élővilággal rendelkezik, az odvakban csókák, denevérek, zöldküllők találták meg búvóhelyeiket, vagy költik ki fiókáikat.

Néhány alapadat

  • Fa kora: 184 év
  • Fatörzs körmérete: 724 cm
  • Fatörzs átlagos átmérője: 250 cm
  • Fa átlagos lombkorona átmérője: 46,3 m
  • Fa magassága: 39 m

A természetvédelmi szakemberek feladata többek közt  ennek a terebélyes óriás platánfának a kezelése, ápolása is. Az idén tavasszal a fa alapos átvizsgálását követően eltávolították a veszélyes és száraz ágakat, lekezelték a sebeket és odúkat, és statikailag is megerősítették a fa lombkoronáját.

A fa hatalmas méretei, a nagy húzású vázágak feszítése, és a nagyarányú bekorhadások miatt – különösen extrém időjárás esetén – fennállt a koronaalap széthasadásának, vagy a vázág lehasadásának veszélye. Ezért egy cobra típusú fakötöző rendszerrel oldották meg a fa statikai megerősítését. Ennek során hét vázágat és egy központi teherelosztó pontot 260 méter kötéllel és 17 kötés kialakításával kötöttek össze, így ez hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszere lett.

A vizsgálatokat és az ápolást követően a szakemberek úgy összegeztek, hogy a nagy platán – bár sok problémával küzd – korának megfelelő állapotban van, és további gondoskodás mellett még sokáig gyönyörködhetnek benne a látogatók.

Fotók: hnp.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.