Virágzó vidékünk

184 éves famatuzsálemet mentettek meg az Alföldön

Különleges technikával erősítették meg a Cégénydányádi Kastélypark büszkeségét.

A  Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő  Cégénydányádi Kastély és az azt övező mintegy 16 hektáros természetvédelmi területen elterülő angolpark fái, bokrai és növényei igazi ritkaságnak számítanak. Az Észak-Alföldön lévő parkban  megtalálható többek közt az óriás platán, tulipán-, liliom- és páfrányfa, vérbükk, vörös tölgy, szelídgesztenye is, a fák alatt kora tavasszal pedig az ország legnagyobb állományú téltemetője virágzik – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A park egyik fő látványossága az impozáns kastélyépület mögött található, több mint 7 méteres törzskerületű, mintegy 184 éves platánfa, melyet a helyiek Öreg hölgynek is becéznek, és az tekintélyes méreteinek és korának köszönhetően különleges értéket képvisel. A fa szinte saját élővilággal rendelkezik, az odvakban csókák, denevérek, zöldküllők találták meg búvóhelyeiket, vagy költik ki fiókáikat.

Néhány alapadat

  • Fa kora: 184 év
  • Fatörzs körmérete: 724 cm
  • Fatörzs átlagos átmérője: 250 cm
  • Fa átlagos lombkorona átmérője: 46,3 m
  • Fa magassága: 39 m

A természetvédelmi szakemberek feladata többek közt  ennek a terebélyes óriás platánfának a kezelése, ápolása is. Az idén tavasszal a fa alapos átvizsgálását követően eltávolították a veszélyes és száraz ágakat, lekezelték a sebeket és odúkat, és statikailag is megerősítették a fa lombkoronáját.

A fa hatalmas méretei, a nagy húzású vázágak feszítése, és a nagyarányú bekorhadások miatt – különösen extrém időjárás esetén – fennállt a koronaalap széthasadásának, vagy a vázág lehasadásának veszélye. Ezért egy cobra típusú fakötöző rendszerrel oldották meg a fa statikai megerősítését. Ennek során hét vázágat és egy központi teherelosztó pontot 260 méter kötéllel és 17 kötés kialakításával kötöttek össze, így ez hazánk legbonyolultabb alpintechnikával épített koronabiztosító rendszere lett.

A vizsgálatokat és az ápolást követően a szakemberek úgy összegeztek, hogy a nagy platán – bár sok problémával küzd – korának megfelelő állapotban van, és további gondoskodás mellett még sokáig gyönyörködhetnek benne a látogatók.

Fotók: hnp.hu

Olvasói sztorik