Virágzó vidékünk

Így ragyog az éj leple alatt az ország teteje

A fiatal túravezető fotóival teszi még emlékezetesebbé a természetben tett sétákat.

Az ország csúcsára nem csak fényes nappal, hanem az éj leple alatt is érdemes bepillantani, hiszen különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat Kékesre. Most éppen a tél közeledtével gyönyőrű havas táj, egyúttal kifejezetten hideg várja a Magyarország legmagasabb hegyére látogatókat.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Demecs Norbi a Kékes és Galyatető ismert túravezetője nem csupán a nagy sétákat kedveli, hanem fotósként is szereti megörökíteni a természet kínálta gyönyörűségeket. November 28-án éjjel éppen egy éjszakai túra közben fényképezett, hogy ezzel is kedvet adjon a természetjáróknak egy kellemes kékestetői kiránduláshoz.

A 2018/2019-es szezonban először november 19-én, Erzsébet napján esett számottevő hó, ám ez hamar elolvadt. Az újabb havazás 27-én hozott közel 10 cm-es hótakarót a Mátra magasabb csúcsaira. A sípálya jelenleg nem üzemel, de ha az időjárás engedi, hamarosan elkezdődhet a síszezonra való felkészülés, ugyanis a hóágyúk bevetése és a természetes havazás együttesen már elegendő alapot biztosítana a minőségi sportolásra. A csúcson várhatóan a következő hét elejéig kitart a havas táj látványa, ugyanis napközben is -7°C környékén mozog a levegő hőmérséklete

– mondta érdeklődésünkre a túravezető.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Demecs Norbitól azt is megtudtuk, hogy december 2-án, advent első vasárnapján rendezik meg az év egyik legmeghittebb, leghangulatosabb rendezvényét, az Advent a Kékesen elnevezésű hegyi vásárt. Az Angyalok tisztásán felállított kis házikók, az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása és az ünnepi műsor, a havas táj különös adventi hangulatot varázsol minden évben a csúcsra. Ezen a napon vezetett túrák is indulnak: 8.45-kor Sástóról egy kalandosabb, nehezebb csúcshódító túra fel a Kékesre, 13.15-kor pedig egy rövidebb, könnyebb, úgynevezett Első lépés a természetbe! túrán ismerhetik meg Kékestetőt meglátogató  vendégek.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Tehát: sapkát, kesztyűt, sálat fel és irány a Kékes!

Kiemelt kép: Demecs Norbi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik