Virágzó vidékünk

Természeti kalandok, élő történelem a dunai szigetek között

cultractive.eu
cultractive.eu
Tudják, hogy mi a közös Dunasziget, Kimle, Mecsér, Győr, Mosonmagyaróvár, Komárom, Pozsony, Somorja, Nagymegyer, Felbár, Dunaszerdahely településeiben? Mindegyikük a Duna-delta ágas-bogas folyamrendszere által épített környezetben, vagy közvetlen közelében fekszenek. Múltjuk, jelenük és jövőjük szerves része és alakítója ez a csodás folyó, ahogy több tucat ágra foszlik, majd újra egyesül.

Néhányan felkaphatták most a fejüket, hiszen a delták a folyamok tengeri torkalatinál alakulnak ki, Mosonmagyaróvár, Győr, Pozsony pedig nem éppen egy sós vízi üdülőhely. Nos, amint felfrissítettük földrajzi tudásunkat, kiderült, hogy vannak úgynevezett szárazföldi delták is. Ilyen a Csallóköz-Szigetköz területe, ahol a Duna a magasabb Bécsi-medencéből belép a Kárpát medencébe, és az alacsonyabb fekvésű Kisalföldön szétterül, kisebb-nagyobb ágakra szakadozik míg végül ismét visszatalál önmagához, egyesül a folyam… nemcsak földrajzilag szép ez a kép.

Egy ilyen területnek a történelem során kulcsszerepe volt minden olyan társadalmi, gazdasági változásban, ami a vízhez, folyókhoz kapcsolódott. Legyen szó szállításról, kereskedelemről, földterületekről, mocsarak lecsapolásáról, halászatról, malmokról vagy épp a vendéglátásról. De maradjunk most csak a településeknél. Bár idő és hely bizony korlátokat szab, hiszen hosszú oldalakon át sorolhatnánk, mi mindent találhatunk a Csallóköz-Szigetköz városaiban, falvaiban, egy kis ízelítőt azért mégis megpróbálunk felszolgálni.

Kapcsolódó
Vadregényes szigetvilág, kalandok földön és vízen
A Duna egyik legszebb és legkülönlegesebb természeti csodája a fővárosból alig egy óra alatt elérhető.

Kastélyok és várak a szigeteken

A Szigetköz legnagyobb települése Győr, a folyók városa, folyóágak és hidak által szabdalt belváros, amit az évek során gyönyörűen felújítottak. Nem sok vidéki város büszkélkedhet ennyi barokk épülettel. Aki járt már Szentendrén, és lenyűgözte a sikátorokkal, lépcsős utcákkal átszőtt belváros, Győrben is lesz része hasonló élményben. Ráadásul több utcában is egymás mellett sorakoznak az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején épült csodák. A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca kimeríthetetlen folyóparti hangulatot kölcsönöz a városnak. És van egy tisztavizű holtág, a Mosoni-Duna holtág, ahol üdítő élmény a fürdőzés.

cultractive.eu

Győrbe egy három napos vízitúrán egészen Mosonmagyaróvárról is lecsoroghatunk miután megnéztük a várat. Sőt, akár egy komplett vár és kastélylátogatásra is felfűzhetjük a kirándulásainkat. A cultractive.eu oldalon két ilyen túrát is ajánlanak. Az első a már említett mosonmagyaróvári vártól indul, Héderváron a kastély felé megy, majd Öttevényen a Földváry-kastélyt lehet megtekinteni végül Győrbe érkezünk, ahol a várfal, a Várkazamata-kőtár és a Füles-bástya illik bele a túra tematikájába. A táv 60 kilométer és kerékpárral akár hat óra alatt is teljesíthető. De ugyan ilyen érdekes lehet Csallóköz felé a dunakiliti-i Batthyány-kastély, a Zichy-Ferraris kastély Oroszváron, Bősön az Amade-kastély és Duanszerdahelyen a Sárga kastély.

Kajak, kenu, evezők és irány a víz!

És ha már Bősön vagyunk, nem hagyhatjuk ki a vízlépcsőt sem, Dunaszerdahelyen pedig a Csallóközi Múzeumot, ahol olyan érdekességeket tudhatunk meg, hogy miként éltek és dolgoztak a Duna-deltában az aranymosók. Itt ugyanis egykor szintén „fertőzött” az aranyláz, ha nem is abban a vadnyugatos formában, ahogy azt a hollywoodi filmek szállították nekünk. És ezen a területen fogták a vizákat, mert ezek az óriási tokhalak ide úsztak fel a Fekete-tenger felől ívni. A bécsi piacra is innen vitték a halakat.

.ultractive.eu

 

A Szigetköz kisebb települései, mint például Dunasziget, Kisbodak, Lipót vagy Ásványráró ma már a pihenést, a vizes környezet kalandjait, vízitúrákat, táborozást, fürdőzést, sátrazás élményét nyújtják az ide látogatóknak. Egyre több ilyen kistelepülésen nyílik kemping, kiadó víkendház, hajókölcsönzési lehetőség. Érdemes tehát a vízi rekreáció szerelmeseinek a városi séták, kulturális élmények mellé aktív, sportos pihenéssel is megfűszerezni a vakáció, nyaralás napjait… és úgy tervezzünk, nem biztos, hogy ennyi élmény egy hétbe bele is fér.

Szponzorált tartalom

Jelen tartalom az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társ finanszírozásával valósult meg.

A cikk a cultractive támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik