cultractive.eu
Virágzó vidékünk

Természeti kalandok, élő történelem a dunai szigetek között

Tudják, hogy mi a közös Dunasziget, Kimle, Mecsér, Győr, Mosonmagyaróvár, Komárom, Pozsony, Somorja, Nagymegyer, Felbár, Dunaszerdahely településeiben? Mindegyikük a Duna-delta ágas-bogas folyamrendszere által épített környezetben, vagy közvetlen közelében fekszenek. Múltjuk, jelenük és jövőjük szerves része és alakítója ez a csodás folyó, ahogy több tucat ágra foszlik, majd újra egyesül.

Néhányan felkaphatták most a fejüket, hiszen a delták a folyamok tengeri torkalatinál alakulnak ki, Mosonmagyaróvár, Győr, Pozsony pedig nem éppen egy sós vízi üdülőhely. Nos, amint felfrissítettük földrajzi tudásunkat, kiderült, hogy vannak úgynevezett szárazföldi delták is. Ilyen a Csallóköz-Szigetköz területe, ahol a Duna a magasabb Bécsi-medencéből belép a Kárpát medencébe, és az alacsonyabb fekvésű Kisalföldön szétterül, kisebb-nagyobb ágakra szakadozik míg végül ismét visszatalál önmagához, egyesül a folyam… nemcsak földrajzilag szép ez a kép.

Egy ilyen területnek a történelem során kulcsszerepe volt minden olyan társadalmi, gazdasági változásban, ami a vízhez, folyókhoz kapcsolódott. Legyen szó szállításról, kereskedelemről, földterületekről, mocsarak lecsapolásáról, halászatról, malmokról vagy épp a vendéglátásról. De maradjunk most csak a településeknél. Bár idő és hely bizony korlátokat szab, hiszen hosszú oldalakon át sorolhatnánk, mi mindent találhatunk a Csallóköz-Szigetköz városaiban, falvaiban, egy kis ízelítőt azért mégis megpróbálunk felszolgálni.

Kapcsolódó
Vadregényes szigetvilág, kalandok földön és vízen
A Duna egyik legszebb és legkülönlegesebb természeti csodája a fővárosból alig egy óra alatt elérhető.

Kastélyok és várak a szigeteken

A Szigetköz legnagyobb települése Győr, a folyók városa, folyóágak és hidak által szabdalt belváros, amit az évek során gyönyörűen felújítottak. Nem sok vidéki város büszkélkedhet ennyi barokk épülettel. Aki járt már Szentendrén, és lenyűgözte a sikátorokkal, lépcsős utcákkal átszőtt belváros, Győrben is lesz része hasonló élményben. Ráadásul több utcában is egymás mellett sorakoznak az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején épült csodák. A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca kimeríthetetlen folyóparti hangulatot kölcsönöz a városnak. És van egy tisztavizű holtág, a Mosoni-Duna holtág, ahol üdítő élmény a fürdőzés.

cultractive.eu

Győrbe egy három napos vízitúrán egészen Mosonmagyaróvárról is lecsoroghatunk miután megnéztük a várat. Sőt, akár egy komplett vár és kastélylátogatásra is felfűzhetjük a kirándulásainkat. A cultractive.eu oldalon két ilyen túrát is ajánlanak. Az első a már említett mosonmagyaróvári vártól indul, Héderváron a kastély felé megy, majd Öttevényen a Földváry-kastélyt lehet megtekinteni végül Győrbe érkezünk, ahol a várfal, a Várkazamata-kőtár és a Füles-bástya illik bele a túra tematikájába. A táv 60 kilométer és kerékpárral akár hat óra alatt is teljesíthető. De ugyan ilyen érdekes lehet Csallóköz felé a dunakiliti-i Batthyány-kastély, a Zichy-Ferraris kastély Oroszváron, Bősön az Amade-kastély és Duanszerdahelyen a Sárga kastély.

Kajak, kenu, evezők és irány a víz!

És ha már Bősön vagyunk, nem hagyhatjuk ki a vízlépcsőt sem, Dunaszerdahelyen pedig a Csallóközi Múzeumot, ahol olyan érdekességeket tudhatunk meg, hogy miként éltek és dolgoztak a Duna-deltában az aranymosók. Itt ugyanis egykor szintén „fertőzött” az aranyláz, ha nem is abban a vadnyugatos formában, ahogy azt a hollywoodi filmek szállították nekünk. És ezen a területen fogták a vizákat, mert ezek az óriási tokhalak ide úsztak fel a Fekete-tenger felől ívni. A bécsi piacra is innen vitték a halakat.

.ultractive.eu

 

A Szigetköz kisebb települései, mint például Dunasziget, Kisbodak, Lipót vagy Ásványráró ma már a pihenést, a vizes környezet kalandjait, vízitúrákat, táborozást, fürdőzést, sátrazás élményét nyújtják az ide látogatóknak. Egyre több ilyen kistelepülésen nyílik kemping, kiadó víkendház, hajókölcsönzési lehetőség. Érdemes tehát a vízi rekreáció szerelmeseinek a városi séták, kulturális élmények mellé aktív, sportos pihenéssel is megfűszerezni a vakáció, nyaralás napjait… és úgy tervezzünk, nem biztos, hogy ennyi élmény egy hétbe bele is fér.

Szponzorált tartalom

Jelen tartalom az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társ finanszírozásával valósult meg.

A cikk a cultractive támogatásával készült.

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.