Fesztivállal köszöntik a mínuszokat az ország leghidegebb falujában

Zabaron olyan nagy volt a hideg télen, hogy kettétört a macska, amikor befordult a sarkon - tartja a mondás.
Kapcsolódó cikkek

Létezik Nógrád megye északi részén egy picinyke település. Zabar eldugott kis falu a “világ végén”, ami nem akármilyen rekordot tudhat magáénak: a település ugyanis a leghidegebb téli középhőmérsékletű terület hazánkban.

Kapcsolódó

A Magyarország Szibériájaként is emlegetett leghidegebb hazai faluban alig 500-an élnek. Zabar Nógrád megye legkeletibb fekvésű települése a magyar-szlovák határ mentén a Tarna völgyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye találkozásánál.

A faluban olykor a tavaszi hónapokban is röpködnek a mínuszok – legutóbb például 2021. április 28-án -5,9 fokot mértek, a téli hónapokban pedig szinte természetesek a nagy hidegek: szintén tavaly,  február 13-án -25,8 °C-ig süllyedt a levegő hőmérséklete.

A nagy hidegek jegyében gyakran hangzik el a klasszikus mondás:

Zabaron olyan nagy volt a hideg télen, hogy kettétört a macska, amikor befordult a sarkon.

2020-ban hagyományteremtő céllal először rendeztek hidegfesztivált a faluban, tavaly azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt az esemény. Idén újráznak, január 8-án másodszor kerül sor a Zabari Hidegfesztiválra, mely újra sokszínű programokat kínál és ingyenesen látogatható.

Többek között Bartha Sylvia meteorológus, Szilágyi Zoltán, a Jégember, Mónus József (Fehér Farkas) világbajnok távlövő íjász – egy lángoló nyílvesszővel gyújtja meg a hidegfesztivál tábortüzét – és Foglár Gábor felvidéki hagyományőrző, íjkészítő is a rendezvény vendége lesz.

A programok között főzőverseny,  forralt-bor főző verseny, pálinkakóstolás, síelés és zenés színpadi bemutatók is szerepelnek.

Kapcsolódó
Mínusz 24 fokos hideg köszöntött reggel Zabarra
Magyarország Szibériájában valódi szibériai hideg köszöntött be.