Természeti csoda és a művészet harmóniája a Szársomlyó ölelésében

A Nagyharsányi Szoborpark évtizedek óta képzőművészek és természetbarátok találkozási pontja. A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédői gondozzák a Magyarországon egyedülálló szabadtéri szoborparkot és egy botanikai ritkaság élőhelyét.

Baranya vármegye déli részén, a Villányi-hegység tömbje – hasonlóan a tőle északabbra fekvő „nagyestvéréhez”, a Mecsekhez -, szigetként magasodik a táj fölé. A hegység déli oldalának napsütötte lankái emberemlékezet óta szorgos szőlészeknek adnak otthont. A hegység déli csücskében, Villány község határában a szőlőtőkék mellett egy jellegzetes tájseb is éktelenkedik, melyet az 1960-as évektől nyaranta szobrászművészek „gyógyítanak”. A Baranya Megyei Tanács VB, a Siklósi Alkotótelepek és lelkes képzőművészek egy csoportja pompás szoborparkot alapított a szocializmus éveiben a hajdani kőfejtőben.

Tóth A. Péter

A sokszínű szoborparkkal szemközt, mindössze néhány kilométerre a síkságból egy patinás gyár fantasztikus sziluettje nyúlik az ég felé. Beremend, Magyarország legdélebben fekvő települése évszázados cementgyáráról ismert, ám a szoborpark egyedülálló atmoszféráját a gigantikus tömb sem tudja megzavarni. 2020 óta a Szársomlyó-hegyről nyíló pompás panorámában az ide érkező vendégek egy országosan is egyedülálló lebegő sétányról gyönyörködhetnek.

Természet és művészet találkozása

A hegy lábánál fekvő Nagyharsányi Szoborpark és Panoráma Sétány különleges, természetközeli kulturális szórakozást nyújt az egész család számára. A Szoborparkban több száz szobor között sétálhatunk, melyek jó hangulatú alkotótáborok emlékéről mesélnek.

Tóth A. Péter

Fiatal pécsi művészek kezdeményezésére 1967-ben tartották ez első kőszobrász szimpoziont a Szársomlyó régi kőfejtőjében, ekkor még csupán pályakezdő magyar alkotók részvételével. Hamarosan állandó nyári alkotóteleppé vált a varázslatos helyszín, a művészek az itt eltöltött idő alatt a közeli Gyimóthy-villában lakhattak. Az alapítólevélben rögzítették, hogy minden művésznek egy-egy alkotást az alkotótelep közgyűjteményének kell átadni.

Ezek a legelső plasztikák adták a mai szoborpark alapját. Rövid időn belül neves külföldi művészek is csatlakoztak a táborokhoz, és ezzel az alkotóműhely ideális helyszínné vált a képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. Norvégiától Olaszországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig számos országból érkeztek a szobrászművészek.

Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter

A szoborparkban helyet kapott művek a kezdetektől fogva mentesek voltak a szocialista művészetirányítási rendszer eszmeiségétől, inkább esztétikai, művészeti kérdésekre keresték a válaszokat a kőfaragó mesterek. Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz Lengyelországból, vagy az olasz Vittorio di Muzo.

Megőrizni az utókornak

A felhagyott kőbánya kétségtelenül ideális otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok hátterét észak és nyugat felől az egykori kőbánya mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a „határtalan” Dráva-menti táj húzódik.

Tóth A. Péter

A szoborpark 2009-ben műemléki védettséget kapott, és 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. 2020-ban a szoborparkot övező sziklafal peremén egy különleges panoráma sétányt építettek. A „lebegő sétányon” – természetközeli bemutatóhelyen – a látogatók biztonságosan járhatják be a Szársomlyót.

A természetvédők egy látogatóközpontot is létesítettek, új, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi, szerény pénztárhelyiséget. A korszerű épületben a NATURA2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tablók, kőzetbemutató és tematikus kiállítás is helyet kapott, a tetején pedig egy teraszról megszemlélhető az 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény.

Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Tóth A. Péter

Lebegő sétánnyal védik a csodálatos vadvirágot

A hegy oldalában, a szikla peremén épült Kikerics panoráma sétány a látogatók biztonságos mozgását biztosítja, miközben megóvja a terület növényvilágát a taposástól. A fémből készült szerkezeten a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott járófelületen haladhatnak.

A sétány elején és végén, valamint a szoborpark fölé kinyúló felső kilátópontnál információs tablók nyújtanak információkat az építményről, és az itt élő magyar kikericsről.

Tóth A. Péter

A magyar kikerics 1979. óta védett növény hazánkban, Magyarországon kizárólag a Villányi-hegységben, a Szársomlyó hegyen pompázik. A vadvirág rendszerint kora tavasszal nyílik, de időnként akár már január elején, a hóvirágot megelőzve tündököl a hegyen. A fokozottan védett magyar kikerics botanikai jelentőségét mutatja, hogy egyetlen tő természetvédelmi értéke 100 000 forint.

A Szársomlyó hegyen számos védett növényfajt jegyeztek fel, közülük 3 faj kizárólag ezen a helyen él Magyarországon. A fokozottan védett Szársomlyó csúcsára a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti rendszerességgel szakvezetéses túrát indít a szoborparktól, melyek felejthetetlen élményt kínálnak a látogatóknak.

A cikkben szereplő fotókat Tóth A. Péter készítette.

Kapcsolódó
Magyar kikericsek sziromszőnyegét filmezte a fotós tanonc
Meseszép fotókon a januárban szirmot bontott magyar kikericsek,