Mobilgát védi Szentendre és Győr belvárosát

Mindkét városban egy összeszokott csapat néhány órán belül építette fel a védművet, de felállították már a gátakat Komáromban, Visegrádon és Nagymaroson is.

Győrben a mobilgát a Dunakapu tér felújításával egyidőben készült el és a belvárost védi árvíz esetén a Mosoni-Duna és a Rába áradásakor.

Győr-Moson-Sopron vármegyében Komárom belvárosát is mobilgát védi. Itt az előrejelzések szerint a Duna 735 centiméteres tetőzését kedd – szerda magasságában.

gyorplus

Szentendrén a mobil árvízvédelmi fal 1,8 méter magas befogadó szerkezete 2,4 méter magasságig bővíthető, a teljes fal mintegy 8 óra alatt szerelhető össze. A 2013-as beruházás során a belvárosi gát több mint 2,5 kilométeres szakaszon újult meg, ezen belül több mint 300 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) épült meg a mobil árvízvédelmi fal.

Facebook/Pilisi Dániel

Az előrejelzések szerint Szentendrén 740-750 cm körül tetőzhet a Duna, ez a magasság már 1,7 méterrel meghaladja a 2023. decemberi tetőzést (583 cm) és csupán 46 cm-vel alacsonyabb mint a legmagasabb valaha mért vízszintet elérő dunai árvíz idején, 2013-ban.

Facebook/Sólyomsziget Vendégház

A Dunakanyarban Nagymaroson és Visegrádon is mobilgátak védik a belvárost. Utóbbi településen most először alkalmazzák az árvízi védekezésben a mobilgátat, ami 2 és fél kilométer hosszan védi a Dunakanyar festői települését.

Kapcsolódó