Szennyezés miatt tömegesen pusztulnak a halak a Kaposon és a Sió-csatornában

Az elmúlt napokban a horgászok több beszámolót is feltöltöttek a közösségi médiába a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról, és mostanra megérkeztek az első hivatalos tájékoztatások is.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Ddvizig) október 2-án, szerdán 7 órától elsőfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Kapos-folyó 90+659 és 91+692 kilométerszelvényei közötti szakaszára. A készültséget délelőtt 11 órakor másodfokúra, október 3-án, csütörtökön 12 órakor pedig már harmadfokúra emelték a 93+928 kilométerszelvény környezetében az észlelt olajos szennyezés továbbterjedésének megakadályozása miatt – tudósított a Pecaverzum.

Mint írták, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. hűtőtavainak friss vízzel való feltöltése az extrém időjárási viszonyoknak köszönhetően nem volt lehetséges, melynek okán halpusztulás történt. A Kaposon bekövetkezett szennyezésről és halpusztulásról a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) október 3-án délután részletes beszámolót közölt.

Abból kiderül, hogy a szövetség is a közösségi médiából értesült szeptember 28-án, hogy Somogy vármegyében, a Kapos taszári szakaszán valami olajszerű szennyeződést tapasztaltak, ahol a vízben pipáló és elpusztult halakat láttak. Ezt követően két nap múlva a folyó kurdi szakaszán is megjelentrk a szennyeződés hatására elpusztult és pipáló halak.

Innentől kezdve folyamatosan figyelemmel kísérték a történéseket. Felvették a kapcsolatot a Kapost kezelő horgászegyesületeikkel, ezzel párhuzamosan a közösségi médiából gyűjtötték az információkat.

Sajnos egyre ijesztőbb hírek láttak napvilágot.

Az oldott oxigénből minimum 2mg/l lenne szükséges. Amennyiben minden rendben van, 7-9 mg/l között van ez a szám. Ahová még nem ért el a szennyezés, a víz paraméterei megfelelőek voltak, az oldott oxigén 7-9 mg/l között mozgott, 75-85 százalékos oxigén telítettségi szinttel. Azt tapasztaltuk, hogy az a valami, amit bele engedtek a Kaposba, drasztikus oxigénhiányt okozott a vízben. Amikor és ahol megjelent a szennyezés, az oxigénszint nagyon rövid idő alatt az 1 mg/l szint alá csökkent. Több ponton is mérve, ez lekúszott egészen a 0,24 mg/l szintre, 2,3 százalékos telítettségre. Amikor ezeket észleltük, megtettük a szükséges bejelentéseket (kormányhivatalok, rendőrség, vízügy)

– közölte a Tohosz.

Október elsején reggelre már a szakályi, regölyi szakaszra is megérkezett a szennyezés. A vízfelszínen százforintostól a tenyérnyi méretig úszó pamacsszerű habfoltok voltak láthatóak, és néhány nagyobb méretű haltetemet, láthatóan légszomjjal küzdő halakat sodort a víz.

Videó, amelyen a regölyi vasútállomásra vezető közúti hídnál pipáló kisebb keszegfélék láthatók október elsején 10:45-kor:

Azt az információt kaptuk, hogy tudnak a dologról, a kaposvári cukorgyár tájékoztatta őket, hogy a víztárolójukból engedtek be vizet a Kaposba. A víztárolójukban voltak elpusztult apróbb, 3-4 centi testhosszúságú halak, amelyek megjelenhetnek a Kaposban. Tisztáztuk, hogy nagyobb a probléma, mint pár darab apró hal. Ez volt az első bejelentésünk

– írta a Tohosz.

Mivel egyelőre a Kaposból vett vízminták kiértékelése folyamatban van, nem lehet tudni, hogy milyen szer okozta a szennyezést, és annak esetleg lehet-e káros hatása az emberi szervezetre. Ezért kérünk mindenkit, hogy amíg nem érkeznek meg az vízminták eredményei, a Kaposból és a Sióból ne fogyasszanak halat

– hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó
Oxigénhiány okozta a halpusztulást a Kis-Balatonban    
A kánikula és a szélcsendes idő miatt kialakult algásodás okozta az oxigénhiányos állapotot.