Életmód

Felépült a világ legnagyobb jurtája Bugacon

Felépült a világ legnagyobb jurtája Bugacon

Sok programot és látványosságot kínál a hagyományőrző rendezvény.  

Hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Turán Alapítvány a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlést Bugacpusztán.  Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényén csaknem négyszáz hagyományőrző csoport mutatkozik be augusztus 10-től 12-ig, a programok vasárnap a késő esti órákig tartanak.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A rendezvény célja a magyarság egymással és a rokon őstörténetű keleti népekkel való összefogásának erősítése, a sztyeppei lovas nomád kultúra és a keleti eredet hagyományainak ápolása. A rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűltek össze.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az idei Kurultáj- Magyar Törzsi Gyűlés alkalmára hatalmas, több mint száz jurtából álló, a Honfoglalás korát idéző nomád jurta falu épült fel. A szintén felépített, a világ legnagyobb jurtájában – ”Atilla Sátrában” – “A hun kor a Kárpát medencében” kiállítást rendezték be, míg az ”Ősök sátra” nagy jurtában ”A Turul népe” honfoglalás kori leleteket, rekonstrukciókat és tematikus tablókat tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A rendezvény területén hatalmas kézműves vásár, sport, zenei és táncos programok sora kínálta és kínálja magát vasárnap estig.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik