Mozaik

Eddig ismeretlen halfajt fedeztek fel a Körösben

A tudomány előtt eddig ismeretlen halfajt ír le a Sebes-Körös vízrendszeréből a nagy tekintélyű Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban megjelent közlemény.

Az új márnafajt eredményező kutatáshoz helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség volt, így végül nyolc magyar és egy cseh szakember érdemi közreműködését igényelte – számolt be róla a Magyar Haltani Társaság.

Az új faj a Barbus biharicus, azaz bihari márna nevet kapta, ezzel jelezve a tájat, amelynek szülötte.

B_biharicus_1_AL

A szakmabeliek korábban is tudták, hogy a horgászhalként kedvelt márna mellett a Körös vízrendszerében is él egy apró termetű másik márnafaj, de bő másfél évszázadon át úgy vélték, hogy az nem más, mint a Petényii Salamon János által felfedezett és Heckel által 1852-ben leírt Petényi-márna (Barbus petenyi).

Ez utóbbival is akadt gondja bőven a szakembereknek, akik előbb egy itáliai, majd egy balkáni fajba sorolták be alfajként, mígnem 2002-ben genetikai alapon bebizonyították, hogy mégis önálló faj. Ugyanakkor az is tisztázódott, hogy az elterjedési terülte szűkebb, mint korábban gondolták. A Kárpát-medence északi részén ugyanis egy másik faj, a kárpáti márna (Barbus carpathicus) honos, míg a délebbi területeken egy harmadik faj él, a balkáni márna (Barbus balcanicus).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik