Hogyan jön egymás közelébe a fokhagyma és a dió, s mi lesz ennek a házasságnak a vége? Az ízek ismeretében az ínyencek majd csettintenek: ez maga a csoda.
Amolyan tízperces recept ez, ha minden alapanyag adott. Nem kell sütögetni, főzögetni, egy „összeöntés”, egy turmixolás és készen van a krémünk, mely pirítósra kenve valódi kulináris élvezet.
Kell hozzá egy bögre dióbél, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 szelet húsos pirospaprika (egy közepes kápia kettévágva, kimagozva megfelel a 2 szeletnek, de használhatunk pritamin paprikát is), 5 evőkanál sörélesztő pehely (bioboltokban biztosan kapható), 1 teáskanál bio ételízesítő (mert az nem tartalmaz ízfokozót), csipetnyi asztali só és egy deciliter víz.
Mindezt beledobjuk a turmixgépbe, s amikor krémszerű állapotba kerül, készen vagyunk a művelettel. Jöhet egy tányér, a pirítósok és biztos, hogy nem tudunk betelni vele.
Víz helyett tejföllel is kipróbálhatjuk, így lágyabb lesz – de ugye ízlésünk válogatja. Jó étvágyat hozzá!
Ez maga a vitaminbomba
Gazdag ásványi anyagokban – különösen krómban, ami egy, a szervezet vércukorszintjének normális szinten tartását elősegítő nyomelem. Található benne szelén, fehérje, és B-vitaminok.
Számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca) és vitaminokat (E-, B-vitamin).
Igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz, C-vitamin tartalma közismerten magas.
Mindezek ismeretében ezért is fontos a bio ételízesítő és a kezeletlen asztali só. Ha így készítjük a krémet, valóságos vitaminbomba jut szervezetünkbe.