Otthon készült

Ismerjük meg a 10 legfinomabb mártást

Ha változatosabbá és ízletesebbé szeretnénk tenni az ételeinket, akkor tanuljunk meg mártást készíteni.    

A mártások kínálata már igen bőséges, de ha igazán finomat szeretnénk enni, akkor készítsük házilag. Ebben volt segítségünkre a Bidista.com.

A tökéletes majonéz készítése

  • 4 tojássárgája
  • 2 tk mustár
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt fehérbors
  • 7 dl semleges ízű étolaj
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk hideg víz

A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárban kerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben időnként hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A végén tesszük hozzá a hideg vizet, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeállt, ízesítjük: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet vagy mustárt.

1. Majonéz-mártás

A fenti majonéz felébe másfél dl tejfölt és más-fél dl tejszínt adunk, majd citromlével, kevés porcukorral, csipetnyi sóval és törött fehér borssal jól kikeverjük.

2. Tartármártás

20 dkg majonézt keverőedénybe teszünk, hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, 1 dl tejfölt,1 dl kikevert tejszínt, 1 dl fehér bort, egy fél citrom levét, kevés sót, ízlés szerint porcukrot és habverővel simára keverjük. Halételekhez, tojásételekhez, töltött paradicsomhoz kínáljuk.

3. Zöldmártás

5 dkg spenótot megtisztítunk, megmosunk, majd forrásban levő, gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, és szitán áttörjük. Kevés finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük.

4. Finom mártás

20 dkg majonézből készült tatármártást keverőedénybe teszünk, három szardíniát bőrétől és gerincétől megtisztítva, egy ecetes uborkát és egy kemény tojást finomra vágunk és a tatármártáshoz keverjük. Tojás- és halételekhez tálaljuk.

5. Ravigote mártás

1 dl ecetet, másfél deci olajat keverőedénybe öntünk. 10 deka hámozott finomra vágott ecetes uborkát, öt deka vöröshagymát, egy csomó metélőhagymát, fél csomó petrezselyemzöldjét, kevés tárkonyt, 2 kemény tojást kockára vágva hozzákeverünk, sóval törött borssal ízesítjük. Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz adjuk.

6. Fűszeres mártás

A majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadunk kevés reszelt vöröshagymát, egy hámozott, finomra vágott ecetes uborkát, kevés petrezselyemzöldjét és metélőhagymát ugyancsak finomra vágva és jól elkeverjük. Ízesítősül 1 kanál mustárt, kevés porcukrot, csipetnyi borsot keverünk hozzá. Sültekhez kínáljuk.

Fotó: média commons

7. Remulade mártás

2 tojásból készített majonézhez hozzákeverünk 2 dl tejszínt vagy tejfölt, 1 dl fehér bort, 1 hámozott, összevágott ecetes uborkát, egy kanál mustárt, 1 fél citrom levét, kevés finomra vágott metélőhagymát petrezselyemzöldjét, tárkonyt és egy csipetnyi törött borsot. Hideg halakhoz kiváló.

8. Cumberland mártás

35 dkg ribizlilekvárt drótszitán átpasszírozunk, hozzáadunk 2 dl vörös bort, 3 dl konyakot, 1 citrom és 1 narancs levét, 1 kanál mustárt és az időközben vékony, metéltre vágott, vörös borban puhára párolt, nem túl sok, narancs- és citromhéjat, majd simára keverjük. Vadakhoz és vadszárnyasokhoz tálaljuk.

9. Csiki mártás

5 dkg gombát megtisztítunk, megmosunk és gyengén sózott citromos vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, apró kockára vágjuk, 5 dkg hámozott almával, 5 dkg céklasalátával és kevés reszelt vöröshagymával együtt az előre elkészített majonézmártáshoz keverjük. Rántott vagy rostonsült halakhoz ínyenc kiegészítő.

10. Svéd mártás

20 dkg hámozott almát szeletekre vágunk és fehér borban puhára pároljuk, majd szőrszitán átpasszírozzuk. Az elkészített majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az almát és jól elkeverjük, majd 5 dkg tormát reszelünk és azt is hozzáadjuk. Sertés- vagy libasülthöz tálaljuk.

Olvasói sztorik