Mint tudjuk, a levendula nem csak finom, de nagyon hasznos is, hiszen 100-nál is több összetevőjének köszönhetően jó hatással van a szervezetünkre. Gombaellenes, antibakteriális hatású, kiváló égési sérülésekre, fájdalomcsillapító, és nem utolsó sorban stressz-csökkentő, nyugtató hatású.
Levendulás keksz
Hozzávalók
- 1 evőkanálnyi szárított levendula virág
- 2 tojás
- 12 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 15-20 dkg cukor
- 5-6 csepp 100%-os tisztaságú levendula illóolaj. (Ez el is maradhat )
Elkészítése
A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kellően megpuhuljon. Morzsoljuk le a levendula virágokat. A tepsit kikenjük vajjal vagy sütőpapírozzuk. A sütőt 180-200 C -ra előmelegítjük. A hozzávalókat tálba tesszük és összegyúrjuk. Kevés liszt kellhet még. Diónyi gombócokat formázunk. Kissé ellapítjuk. Tepsibe tesszük. Kissé távolabbra egymástól,mert nőnek egy picit. 20-25 db lesz belőle. Egy tepsire ráfér. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Aranysárga színűre. Fém dobozban 1 hétig is eláll. Már, ha marad belőle. Bátran ajánlom mindenkinek. Érezni benne a levendula illatát, ízét. Egy kávé,tea mellé kitűnő.
Levendulás limonádé
Imádni fogjuk ezt a hűsítő, nyári italt!
1 literhez a hozzávalók
- 1 liter víz
- 2 citrom
- 3 evőkanálnyi levendula virág (lehetőleg friss)
- 4-6 evőkanálnyi cukor/méz
Elkészítése
Egy csészébe 3 evőkanálnyi levendula virágot teszünk. 2dl forrásban lévő vízzel leöntjük. 20 percig állni hagyjuk. Műanyag teaszűrőn átszűrjük egy kancsóba. (Gyógynövény teák készítésénél ne használjunk fém szűrőt. ) 2 citromot kifacsarunk és a kancsóba öntjük. A citrom levétől halvány rózsaszínes színt kap. 4-6 evőkanálnyi cukrot vagy mézet tesztünk még a kancsóba. Jól elkeverjük és felöntjük 8 dl vízzel vagy szénsavas ásványvízzel. Citrom karikával, jégkockával, levendula virággal díszítőbe kínáljuk. Frissítő, nyugtató, és mennyei finom.
A receptekért és fotókért köszönet Németh Hajninak.