Mozaik

80 növényre is veszélyes – új kártevő megjelenése várható Magyarországon

ResearchGate
ResearchGate

Európa több országát (Ciprus, Málta, Portugália, Spanyolország, Ausztria, Franciaország, Olaszország) már sikeresen meghódította az afrikai fügelégy (Zaprionus indianus), amely hamarosan megjelenhet hazánkban is, hívja fel rá a figyelmet honlapján a Fügés ember.

Mint fogalmazott: hogy a Közép-Afrikából származónak tekintett, gyümölcslegyek (Drosophilidae) családjába tartozó rovar miért a fügelégy elnevezést kapta, nem tudni, ugyanis nem fajspecifikus kártevő, így nem kizárólag egy gazdanövénye van, hanem úgy nagyjából 80.

Ezek között azonban valóban szerepel a füge is olyan egyéb gyümölcsök mellett, mint az őszibarack, eper, málna, szeder, nektarin, szilva és szőlő például, amelyek között több olyan is van, melyből hazánk importálni szokott. A gyümölcsimport pedig eleve egy behurcolási lehetőséget biztosít az afrikai fügelégy számára hazánkba.

Bár egyes vélemények szerint a mérsékelt égövön nem képes áttelelni, van olyan tanulmány is, amely szerint a légyfajok – közöttük az afrikai fügelégy is – képesek alkalmazkodni a környezeti tényezőkhöz, és megváltoztatni a hidegtűrésüket.

Az afrikai fügelégy főként másodlagos kártevő, amely tojásait – alkalmanként akár 60-70 darabot is – érett gyümölcsökön lévő mechanikai sérülésekre teszi le.

A Fügés ember írása szerint ez a légyfaj tehát a gyümölcslegyek többségéhez hasonlóan az érett, illetve erősen túlérett gyümölcsöket részesíti előnyben. A fentebb felsorolt gyümölcsök közül több esetében (őszibarack, eper, nektarin, szilva, szőlő és füge) is fennáll az elsődleges kártétel veszélye, mivel azoknak a héját/bőrét képes felsérteni a kikelő lárva. Az afrikai fügelégy a muslicákhoz hasonlóan rendkívül nagy számban tud megjelenni, és a szaporodásukhoz alkalmas állapotban lévő gyümölcsöket szinte teljesen be tudják lepni.

Ahogyan az általában a gyümölcslegyekkel lenni szokott, teljes érésben támadják a gyümölcsöket, így a vegyszeres védekezésre nem nagyon van lehetőség. Csapdázással lehet gyéríteni a számukat, illetve a kellő időben történő szüreteléssel. Vannak parazitoid darazsak, amelyek képesek megfertőzni a lárvákat, bábokat, de azok is csak gyéríteni tudják az afrikai fügelégy populációt. Ez a rovar megint egy újabb lesz azok közül, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni, ha beteszi ízelt lábait az országba.

Kapcsolódó
Csak Magyarországon és Szerbiában él a világon ez a különleges légy
Ezek az apró ízeltlábúak előszeretettel napoznak a Maros homokpadjain.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik