Életmód

Népi gyógymódokkal a torokfájás ellen

Tanuljuk újra nagyszüleink praktikáit és torokfájás esetén is gyógyuljunk szelíd módon.

Nézzük, hogy a gyógyszereket elkerülve hogyan alkalmazhatjuk a népi gyógyítás bölcsességeit.

Kasvirág – A csodálatos gyógynövényt tea formájában kell fogyasztanunk, ha ég a torkunk. A mai világban már számos helyen hozzá lehet jutni, de a kertünkben termesztett változat a legjobb.

Só  –  Elődeink már ismerték a módszert és hatékonyan használták A só ( lehetőség szerint kezeletlen ) vízben oldva kiválóan fertőtleníti a légutat és ápolja a torokbántalmakat.

Almaecet – Biztos a sikerünk, ha egy kevés almaecetet és mézet teszünk egy tetszőleges teába. Ha fahéjjal ízesítjük, akkor még a vírusok ellen is fellépünk.

Gőzölés, izzadás – Tudományosan ugyan még mindig nem bizonyított a gőzölés gyógyhatása, személyes tapasztalatok azonban már számtalanszor bizonyították, hogy igenis eredményes a módszer. Üljünk be egy kád forró vízbe és lélegezzük be mélyen a levegőt, vagy forraljunk fel egy edényben vizet és inhaláljunk.  Igen jót tesz, ha orvosi zsályával tesszük mindezt.

Ha gyógyulni szeretnénk, fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk és pihenjünk.

Fotó:sxc-ybertau9
Fotó:sxc-ybertau9

Hagymakúra
A torokfertőtlenítő szerek egyik leggyakoribb összetevője a fokhagyma és a vöröshagyma.
– 2-3gerezd összepréselt fokhagymát keverj össze 1 evőkanál reszelt tormával és kb. 1 dl vízzel. Hagyd 20-25 percig állni és ezután gargalizálj óránként ezzel.
– Préseljünk le egy gerezd fokhagymát, keverjük mézbe és együk meg!
– 2 gerezd fokhagymát préseljünk le, majd keverjük össze egy citrom levével és két evőkanál olivaolajjal. Naponta háromszor-négyszer vegyünk a szánkba a keverékből, öblögessünk és nyeljük le.

Gargarizálás
Ha végképp nem bírjuk viselni a hagymakúrát, akkor van néhány gargalizáló tippünk.
– Oldj fel egy pohár meleg vízben 2-3 teáskanálnyi durva konyhasót. Naponta legalább 5-6 alkalommal ezzel az oldattal gargalizálj. A sós víz elpusztítja a vírusokat, nagyon hatásos gyógymód.
– Keverj össze 1-1 evőkanál zsályát, borsmentát és cickafarkot és forrázd le 2 dl vízzel! Hűtsd le és ezzel öblögesd át a torkod félóránként!

Aromaterápia
– Tégy egy tál forró vízbe 2-2 csepp eukaliptusz- és borsmenta-olajat. Hajolj a gőz fölé és lélegezd be jó mélyen. Naponta 3-4 alkalommal ismételd meg. Gyerekek, terhes anyukák és asztmatikus problémákkal küzdők ezt a módszert ne használják!

Olvasói sztorik