Életmód

Instant vagy kézzel gyúrt tészta? Megdöbbentő a különbség

Az instant tészták soha nem voltak a táplálkozástudományi szakértők kedvencei, de az alábbi video láttán mindenkinek érdemes elgondolkodni, hogy érdemes-e felülvizsgálni kapcsolatát a félkész ételekkel.

Tanulmányok keretében vizsgálták a jelenséget és úgy tűnik, hogy hosszú ideig, nagy mennyiségben való fogyasztása nagy eséllyel cukorbetegség és érrendszeri zavarok kockázatát rejti magában.

A tudósok egy kisméretű kamerát  juttattak a kísérleti személy  gyomrába, aki ezúttal instant rament (japán tésztaféle) fogyasztott. A képernyőn jól nyomon követhető az emésztési folyamat.

A szervezet nagyon nehezen birkózik meg az instant tésztával.

Két óra elteltével is alig indult el az emésztés. Látszik az is, hogy a referencia személynél mennyivel gyorsabban megy végbe ez a folyamat.

Ezt, a maga nemében úttörő jellegű tanulmányt  Dr. Braden Kuo, a Massachusetts városi kórház egyik vezető orvosa végezte. Elmondja azt is a videó során, hogy a kísérlet még újszerű, a mintavételezési tartomány rendkívül csekély, bármilyen tanulságot levonni belőle kár lenne, ő maga is fogyaszt ilyen jellegű tésztaféléket, de mint jelezte, csak mértékkel.

Az, hogy a szervezet nehezen emészti meg, csupán a probléma egyik fele.

További aggályra ad okot, hogy, mint minden instant étel, ez is tele van adalékanyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel, melyek a lassú felbomlás miatt jóval tovább maradnak a szervezetben, több idő marad a felszívódásra, káros hatásaik kifejtésére.  Az adalék, amit az alábbi  videó külön kiemel, az E319, egy többértékű fenol típusú vegyület. Illetve tartalmaz nátrium-glutamátot is, mely az egyik legáltalánosabban alkalmazott ízfokozó adalékanyag, nagy mennyiségben szintén egészségügyi problémákat képes okozni.

Érdemes megnézni!

És akkor most?

Egy csomag gyors tészta senkinél nem okoz végzetes problémát, de mindenképp el kell gondolkodni a változatos étkezés lehetőségein.

Választható alternatíva: készítsünk házi gyúrt tésztát

A receptért köszönet nagyi konyhájának.

Hozzávalók:

1 kg  búzafinom liszt,
9-10 friss tojás,
kb. fél dl víz

Előkészítünk egy nagy gyúrótáblát, ráteszünk egy mély műanyag tálat, amelybe beleszitáljuk a lisztet. Közepébe mélyedést vágunk. Egymás után, külön kis edénybe felütjük a tojásokat (nehogy a rossz tojás a többit is tönkretegye) és a liszt mélyedésébe tesszük. Jól összedolgozzuk kézzel, csak annyi langyos vizet tegyünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Addig gyúrjuk,  amíg fényes, hólyagos nem lesz. Inkább kemény, mint lágy tészta legyen.  A tésztát két részre vágjuk, majd folpackba csomagoljuk és körülbelül fél órát a hűtőbe tesszük, pihenni.

arial
Fotó: commonsmedia

Ezután belisztezett deszkán a tésztát is belisztezzük és lisztbe mártott nyújtófával 1,5 -2 mm vékony, nagy nagyobb körlappá nyújtjuk. Majd mindig egy kis részt a nyújtófára feltekerve, a két tenyerünk belülről kifelé irányuló mozgatásával nyújtjuk a tésztát.

Körülbelül fél órai szikkasztás után liszttel meghintjük, rácsavarjuk a nyújtófára, amelyet a gyúródeszkára helyezünk. Vigyázzunk ne száradjon ki, mert akkor nem lehet vágni. Késsel, hosszában végigvágjuk, majd a tésztalapokat egymásra téve még egyszer. Az ily módon kapott tésztacsíkokat egymásra tesszük és aszerint vágom fel, milyen tésztát szeretnénk belőle.

Készíthető finommetélt ( itt kb 1 mm vékonyra kell nyújtanunk a tésztát), széles metélt, kockatészta, vagy lebbencstészta.
A felvágott tésztát dobáló mozdulatokkal egy erre a célra használt vászonterítőre terítjük, hogy ne ragadhasson össze.
Vagy azonnal főzzük vagy megszárítjuk.

A legfinomabb tészta akkor készül, ha a maximális tojást amit a liszt felvesz belerakjuk, ettől lesz rugalmas és vékonyra nyújtható, a főzésnél meg kellően szilárd. 1 kg liszt 9-10 tojást vesz fel a tojások méretétől függően, de ebből hatalmas mennyiség lesz, így akinek a konyhája nincs ekkora mennyiségre felkészülve, hogy 3-4 tojásból készítsen tésztát és ez 3-4 normál adagnak megfelelő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik