Életmód

Magyar faluból indult világgá, ma parasztkolbászt készít Új-Zélandon

A manufaktúrában szabad tartású disznóhúsból, családi receptúra alapján készülnek a finomságok.

Kovács Attila, a távoli szigeten működő Magyar Kézműves Manufaktúra tulajdonosa vidéken nőtt fel, ahol nagy ajándékot kapott az élettől: felmenőitől elleshette a hagyományos gazdálkodás, a helyben termelt élelmiszerekhez való ragaszkodás minden titkát. Gyermekkori emlékei közül örökre megmaradtak benne az őszi és téli disznóölések, az, hogy milyen jókat ettek a kifagyott kolbászból, a házi zsírból és a saját disznójuk húsából készült finomságokból.

ujzeland1

Hová is vonzódhatott volna a fiatalember, mint a kulináris élvezetek világába? Budapesten tanult, szakács lett, majd nyakába vette a világot. Attila több országban megfordult, míg végül Új-Zélandon, Taurangában talált új otthonra. Ott nem gondolkodott sokáig azon, hogy a magyar vidékről hozott örökségét megismerteti és megkedvelteti a világ távoli szegletében.

Az örökség lényege pedig az, hogy – sok éves gyakorlatára alapozva – a műhelyükben készített „disznóságokban” a végtermék iránti tisztelet a döntő. Ezért mindent természetes alapanyagokból, adalékok és tartósítószerek nélkül készítenek.

ujzeland3

Íme az igazi falusi technika

Válogatott, szabad tartású sertést dolgoznak fel, a kolbászokhoz pedig túlnyomórészt helyben termelt fűszereket használnak. S hogy valóban a falusi tradíciókat ápolják, az kolbászaik természetes tartósításából is visszaköszön: hagyományos fa füstöléssel és levegőn szárított módszerekkel „varázsolják” késszé a finomságokat, így a családi receptúra alapján  készített parasztkolbászaik egyre keresettebbek Új-Zélandon.

Kovács Attila a Tauranga környéki termelők 2015. évi versenyén a füstölt áruk kategóriában a legjobbnak bizonyult parasztkolbászával. Az sem titok, hogy munkájában a legnagyobb segítsége felesége, az angol származású Sam Darragh, aki szintén gyorsan megkedvelte a magyar falusi ízeket. A házaspár 2008-ban költözött Új-Zélandra, manufaktúrájukat 2014. óta működtetik.

A Magyar Kézműves Manufaktúra “létezésére” az Új-Zéland-i magyarok Facebook oldalán bukkantunk, ahol weboldalukat népszerűsítették.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik