Életmód

Íme a bizonyíték, hogy a lovak nagyon is tudnak fekve aludni

Akik lovakkal foglalkoznak tudják, hogy a lovak többnyire állva szenderegnek, de lefeküdni és mélyen elaludni csak biztonságban, védelemben tudnak.

Testfelépítésük, anatómiai összehangoltságuk teszi lehetővé, hogy állva „aludjanak”.  Így nem alszanak ugyanolyan mélyen, mint kényelmesen elnyújtózva, de a  lónak az emberhez képest egyébként is kevesebb, naponta átlagban 4 óra alvásra van szüksége.

Nem véletlenül nem fekszenek le túl gyakran

A vastagbél egy része nincs felfüggesztve, ezáltal nagyobb a bélcsavarodás veszélye. Másrészt természetüknél fogva csak akkor fekszenek le, ha teljesen biztonságban érzik magukat. Mivel a ló egyetlen fegyvere a lába, ezért mindig készenlétben kell állnia, hogy az esetleges támadásokra minél gyorsabban reagálhasson – azaz elfusson.

Fotó: horseandman.com
Fotó: horseandman.com

Biztonságos körülmények között viszont a pihenő ménes egy része fekve alszik, egy része állva bóbiskol, néhányan pedig ébren őrködik. Mindezek után, bármennyire is hihetetlen a kényelmes istállóban, a magukat biztonságban érző lovak éjszaka vagy délidőben akár mindannyian lefekszenek aludni.

Érdemes megnézni a nem mindennapi felvételt!

Nem csupán szenderegnek! Alszanak, álmodnak, horkolnak és…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik