Életmód

Más gyógynövény segít hörghurut és száraz köhögés esetén

A légúti betegségek többségét vírusok okozzák, így ezeket jól kezelhetjük megfelelő gyógynövényekkel. A hatékony növények hatalmas spektrumát ismerjük, de érdemes megtanulni, hogy mikor melyiket használjuk, például köhögés esetén.

Jó tudni, hogy a test nyálkáinak felhalmozódása, besűrűsödése, pangása a csatornákban kórosan hátráltathatja a szervezetben zajló áramlási folyamatokat. A szervezet nyálkáinak oldása akkor szükséges, ha azok besűrűsödnek, nem tudnak felszakadni, kiürülni.

A légúti megbetegedéseknek két jellemző formája van

Ismerjük fel, hogy melyikkel állunk szemben és annak megfelelően kúráljuk magunkat gyógynövényekkel.

Hörghurut

A váladékos köhögés hátterében általában akut hörghurut áll, ami az alsó légutak leggyakoribb betegsége. A hörghurutot vírusok okozzák. Ha erre bakteriális fertőzés rakódik, a tünetek tovább súlyosbodnak. Hörghurut esetén hevítő-szárító hurutoldók közül az intenzíven aromás ízű növények alkalmasak, nevezetesen:

bodzavirág, kakukkfű, lándzsás útifű, fenyő, kankalin, fahéj, ánizs, szegfűszeg, kardamom, szurokfű, eukaliptusz.

Száraz köhögés

Ezen általában a váladék nélküli száraz köhögést értjük, mely igen kínzó tud lenni. Az érintettek gyakran a köhögési ingerrel egyidejűleg mellkasi fájdalmat is éreznek. A száraz köhögés különböző fertőző betegségek tüneteként lép fel. Ilyenkor nedvesítő-melegítő, nyugtató köhögéscsillapítókat használjunk.

Ehhez sok folyadék mellett nedvesítő, hurutoldó növények fogyasztása javasolt. Erre a célra a következő növények ajánlhatók:

orvosi ziliz, borostyán, hársfavirág, édesgyökér, fehérmályva, salamonpecsét.

Mindkét típusú köhögéscsillapítókhoz keverhetünk borsmentát vagy csombormentát, mert javítja hatásfokukat és könnyíti a légzést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik