Életmód

Tudod mennyi időt szántak takarításra nagyszüleink?

Tisztában vagyunk vele, hogy a háztartási élet jóval nehezebb volt a mosógépek, a mosogatógépek és egyéb hasznos elektronikai kellékek nélkül az 1950-es években, mint manapság.

Mégis felfoghatatlan, hogy több mint fél évszázaddal ezelőtt heti átlagban 57 órát foglalkoztak takarítással az asszonyok, amiből 42 óra általános házimunka volt, 15-20 óra pedig alapos takarítás.

A kutatással megbízott Currys PC World szerint ma már 55 órával kevesebbet, átlagban 1-2 órát szánunk a takarításokra háztartásonként.

Ez a szám tényleg nagyon alacsonynak tűnik, de nincs mit tagadni, a technológiai fejlődés jelentős változást hozott az életünkben. Továbbá pozitív változás történt a férfiak és nők között feladatmegoszlásban, ami az 1950-es években tulajdonképpen még ismeretlen volt.

A tanulmány szerint a konyhát takarítjuk a leggyakrabban (47 %), majd a nappali következik a sorban (25 %), míg a hálószobát – ahol dupla annyi időt töltünk, mint a ház bármely helyiségben – csak a megkérdezettek 4 százaléka tisztítja rendszeresen.

A modern háztartásokon nincs akkora nyomás, mint szüleink és nagyszüleink generációjánál volt, ahol a makulátlan háztartás társadalmi státuszt határozott meg. Ma már a mosogatás és a mosás is csak az időnk egy töredékét veszi el, és az alapvető házimunka kevésbé felelősségteljesen zajlik

– magyarázta Seren Evans-Charrington társadalmi történész.

(via Good Housekeeping)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik