Életmód

Letesztelték a krémmézet, majd ráengedték a meggyesre a méhcsaládokat

Tavaly málnavirág-méz volt a kuriózum, idén meggyvirág-méz kerül a kínálatba.

A méz egészségre gyakorolt hatásáról egyre többet hallunk. Méhek porozzák be Földünk élelmiszer termésének harmadát, a méz népszerűsítésére kampányok kezdődtek, melyek közül Magyarország 2014-ben csatlakozott a Szlovéniából indult „Mézes reggeli” elnevezésű akcióhoz.

Az igazi méz valódi kincs

Egyebek közt ezt bizonyítandó, hogy 2015-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület több Magyarországon forgalmazott mézet vizsgáltatott be, és a vizsgálatok során több mintában is hamis, kínai mézet mutattak ki a szakértők. Kína egyébként is nagy kérdőjel a méztermelésben, hiszen van olyan része a hatalmas országnak, ahol méhek hiányában kézzel porozzák be a gyümölcsfákat.

bakony3

Évek óta vándorolnak

A magyar termelői méznek ezért sincs párja! Korábban megírtuk, hogy a hajmáskéri Bakonynektár Méhészet – Csiza Erika és Simon Péter – tevékenysége már-már extrém sportnak számít. Évek óta vándorolnak, viszik a méheket legelőről legelőre, keresik a nagy területen nyíló kultúrákat. S persze mindig tesznek az asztalra „valamit”, amit a hazai szakma is elismer.

csiza1

Elismerések a minőségi mézeknek

Levendulamézük, medvehagyma-mézük, gesztenyemézük és nyári virágmézük megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Nemzeti Parki Termék védjegyet, elnyerték a Bakonyi Helyi Márka védjegy minősítést, az „Év méze 2015” versenyben pedig akácmézük arany fokozatú elismerést kapott.

2015-ben igazi kuriózummal, a málnavirág-mézzel rukkoltak elő.

Barátaink málnaültetvényén porzás céljából helyeztünk ki 6 méhcsaládot – mondta Csiza Erika –. A „foglalkozás elérte célját”: a málnatermés kiváló és bőséges volt, és némi – mondhatni limitált mennyiségű – málnavirágméz is csurrant az együttműködésből. Ez egyszerűen mennyei íz, megkóstolni is maga a gasztronómiai élvezet.

bakony1

2016-ban is lesz újdonság, legalább is most ebben reménykednek. „Méhcsapataik” ugyanis megérkeztek egy 80 hektáros meggyesbe, hogy hozzájáruljanak a bőséges gyümölcsterméshez. Meggy esetében a méhmegporzásnak 100-200 %-os termésnövelő hatása van! Bíznak abban, hogy némi meggyvirág-méz is lesz ebben az esztendőben.

Idén krémmézet is készítenek. Semmit nem adnak hozzá, semmit nem vesznek el belőle, csupán naponta többször hosszasan keverik, és néhány nap elteltével krém állagú méz „születik”. A technológia Magyarországon még kevésbé ismert.

bakony4

Nemrég beruháztunk egy krémméz-készítő gépbe, ami minden órában 15 percen át keveri a mézet és néhány nap alatt csodás krémmézet készít – említi Erika. – Örömmel mondhatom, hogy az első próbakör lefutott, az eredmény többek egybehangzó véleménye szerint isteni repce krémméz lett. A mézkrém az eredeti méz jótékony hatásaival ugyanúgy rendelkezik. Állaga selymes, krémes, könnyen kenhető.

S ha már a méheknél tartunk, érdemes bepillantani két rövid videón az életükbe. Így születnek a méhek – 21 nap 60 másodpercbe sűrítve.

A kék sávos méhek pedig így poroznak. Percenként 350 alkalommal rezgetik meg a fejüket a beporzás során.

…és akkor most nassoljunk egy kanál mézet. Egészségünkre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik