Tiltakozó akció kezdődött a Gödöllőn bezáratott retro cukrászda megmentéséért

Névtelen lakossági bejelentés után a NÉBIH május 15-i hatállyal bezáratta a legendás gödöllői cukrászdát.
Kapcsolódó cikkek

A tényekről elsőként a Faktor tudósított. A 78 éves Barna Illés cukrászmester 64 éve űzi szakmáját, 50 éve Gödöllőn. Szolgálatáért idén megkapta a Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért kitüntetést.

A NÉBIH egy névtelen feljelentő miatt ellenőrizte a cukrászdát, és bezáratta az 50 éve nyitva álló boltot. A büntetés fő oka az elavultnak számító berendezés volt.

64 éve vagyok a szakmában – mondta a Faktornak az idős mester. – Egy életen keresztül csináltam, dolgoztam. Betegen is. Nekem még nincs végem, de az üzletnek igen. De inkább ez, mert én nem fizetek büntetést. Erre nem fogok keresni. Ha ez a köszönet, hogy becsületesen dolgoztam egy életen át, akkor nem akarok semmiféle jelzőt használni senkire.

Az utolsó fagylat kínálat

Egy nap alatt több mint 12 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet gödöllőiek indítottak, hogy megmentsék a cukrászdát – közölte újabb írásában a Faktor.

A hír hallatán Gémesi György, Gödöllő polgármestere is meglátogatta a cukrászmestert. A politikus Facebook-oldalán egyebek mellett megírta, hogy a cukrászda valóban rossz állapotban van, és a hatóság nem tehetett mást, minthogy a feltételek előírásának teljesítéséig bezáratta az egységet.

Jobbra Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki meglátogatta az idős mestert balra). A városvezető azon lesz, hogy megmentsék a kedvelt cukrászdát.

Az ingatlannak van egy értéke és természetesen tulajdonosa, a felújításnak egy költsége – írta a polgármester. – Ezt kell úgy összehozni , hogy Illés bácsi ameddig akar és tud, dolgozhasson és tudását át tudja adni. Lehet egy retro cukrászda felújított százéves fagyigéppel és felújított , de mégis eredeti környezetben. Ha nem is fogja Illés bácsi “50 fillérért “adni a fagyit, de azt a fagyit lehetne enni ami nem porból hanem eredeti csokiból készül Barna Illés technológiájával , azokat a sütiket amikben benne vannak sokak soka gyerekkorának ízei. Azon leszek , hogy egy ilyesfajta megoldást találjunk.

Vasárnap még sokan álltak sorba az idős mester fagylaltjaiért. Ők is remélik, hogy nem ez volt az utolsó kóstolás.