Életmód

Kukásautó helyett lovaskocsikkal gyűjtik a lakossági hulladékot

Magyarországon nem találkoztunk még ilyennel, külföldön viszont divatja van.

A szicíliai Castelbouno városkában 2007-ben kezdődött a „kísérlet”, ahol szamarak vontatták a kocsikat. Három év alatt alatt 34%-ot spóroltak a szemétszállításon, így a korábban szkeptikus lakosság is az ügy mellé állt.

Franciaországban – főleg történelmi kisvárosokban, ahol nagyon szűkek az utcák és a kukáskocsik állandó forgalmi fennakadást okoztak – 2010-től valóságos mozgalommá fejlődött a háztartási szemét lovas szekerekkel történő szállítása. A jelszó: „a kukáskocsi nem csak zöld, hanem költséghatékony is.”

Akadt olyan település, ahol a helyi önkormányzat eladta a járműveket, és azok árából vett lovakat és szekereket. A statisztikák szerint a gallok földjén is lényegesen kevesebbe kerül a hulladék elszállítása, mióta a lovak vontatta kocsikra pakolják a szemetet.

Fotó: lavozdegalicia.es
Fotó: lavozdegalicia.es

2014-ben egy spanyol kisváros, Monforte del Cid nyúlt vissza gyökerekhez, azaz a lakossági hulladék lovas szekérrel történő elszállításához. A döntést itt is takarékossági okokkal indokolták.

Néhány városkában vagy a településszerkezet, vagy lovak alkalmatlansága, vagy a kocsivezetők felkészületlensége miatt nem vált be az újítás. Szakértők szerint ez a szemétszállítási rendszer a szűk utcákkal rendelkező, laposabb, kisebb helyeken működik, ahol 20 km-es körnél nem kell nagyobbat bejárnia egy-egy kocsinak.

Címfotó: chevauxterritoriaux.wordpress.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik