Életmód

Reneszánszát éli a virágkonyha, ismerjétek meg a benne rejlő csodát

A Rózsakunyhó Alkotóműhelyt sokan ismerik, mint ahogyan annak megálmodóját Halmos Mónikát is.

A virág stylistból mára gasztrobotanikus lett, aki saját termesztésű, friss, ehető virágokból készít ínyenc termékeket és számos helyen tart e témában életmód- és gasztro-előadásokat valamint főzőkurzusokat. Szakácskönyvei méltán keresettek és egyre többen nézik Virágkonyha című műsorát is.

Rengetegen szeretjük a virágokat, te azonban magaslatokra emelted a virágszeretet fogalmát, hiszen fantasztikus ételeket készítesz belőlük. Mi volt az indíttatás?

Biztosan sok összetevője van, de talán a legfontosabb indítókulcs a gyerekkoromban keresendő. Már akkor is rengeteg virág vett körül, melyek nagymamáim konyháiban is jelen voltak sült akácvirág, bodzaszörp vagy éppen rózsalekvár formájában. Mondhatom, hogy mindezekkel jó alapot kaptam és a későbbiekben egyre inkább vonzott a virágokban rejlő csoda.

Fotó: Halmos Mónika
Fotó: Halmos Mónika

Minden kultúrának megvannak a maga étkezési szokásai. Hazánk gasztronómiájának történetében volt olyan időszak, amikor ételeink készítésénél nagy szerepe volt a virágoknak?

Az elmúlt 25 évben sok-sok receptet, régi feljegyzést tanulmányoztam, és igen, régen a kertek virágait, úgy mint gyógynövényeit bölcsen használták ízesítésre vagy éppen színezésre. XVIII-XIX. századi szakácskönyvek például szép számmal tartalmaznak ibolyás receptet: ibolyás tortát, ibolyaszirupot, kandírozott ibolyát. Ez utóbbi Erzsébet királyné révén híresült el: a monda szerint az ibolyafagylalttal együtt nagy kedvence volt.

Virágot már az ókorban is fogyasztottak, mégsem épült be a mindennapjainkba.  Most viszont mintha újra reneszánszát élné.

Igen. Úgy tűnik, hogy egyre többen fordulunk vissza a természethez és ez örömteli. A virágok életünk részei, hiszen mindenhol ott vannak körülöttünk, a kertben, a balkonon vagy kirándulásokon, csak észre kell venni. Már negyed százada azon dolgozom, hogy az emberek jobban megismerjék ezeket az apró csodákat.

Egyre többen, köztük a fiatalok is érzik, hogy ebben a magunk által kreált művilágból kell, hogy legyen egy menekülési út, és érdemes visszatérni a természet felé. Nem véletlen, hogy a gyógynövények is reneszánszukat élik, és egyre népszerűbbek a virágok is.

Fotó: Rózsakunyhó
Fotó: Halmos Mónika

A virágos ételek, saláták, desszertek készítéséhez kevés a kísérletező kedv, ismernünk kell a virágokat, hiszen vannak mérgezők is közöttük. Melyek a legismertebb és legfinomabb ehető virágok és melyik az, amelyik semmiképp se kerüljön a tányérunkra, mert mérgező?

Az egynyári virágok széles választékot kínálnak: a körömvirág, amely ismert gyógynövény, és régen a szegények sáfrányának tartották. A bársonyvirág, amely egy gyöngéden kesernyés fűszer, az illatos fehér petúnia, amelyet bundában süthetünk, és így élvezhetjük a közepében rejlő édes nektárt. A nyári szegfűk, a vadárvácskák, a sásliliom, a dália… felsorolni is lehetetlen, hány olyan virág díszlik a kertben, amiről nem is gondolnánk, hogy a tányérunkon végezheti!

Aki virágokkal szeretné feldobni ételeit, salátáit, azoknak tudniuk kell, hogy sok  mérgező növény van. Aki szeretne elmélyedni ebben a tudományban, meg kell tanulnia, hogy melyik virág ehető.

Mindenképp kerülendő a virág-gasztronómiai felhasználása a mérgező virágoknak, például a  gyöngyvirágnak, angyaltrombitának vagy a leandernek.

Nem szeretek riogatni senkit sem, inkább arra sarkallni: ha szeretne virágokat enni, vesse bele magát, ismerje meg ez ehetőeket! Mégpedig hiteles forrásból! Sajnos, az interneten az utóbbi időben rengeteg álhír és ál-információ terjed ebben a témában is. Ezeket fogadjuk fenntartással, és szakértői oldalakról tájékozódjunk. Jómagam sok kérdést kapok, szívesen válaszolok mindenkinek, segítek, ahol tudok.

Fotó: Halmos Mónika
Fotó: Rózsakunyhó

Ma már a virágok egyre több tányéron díszítik az étkezőasztalt, de ezeknek a szépségeknek a felhasználására sokkal több lehetőség lenne. Melyek ezek?

A virágok finomak nyersen, sütve, főzve, bundában sütve vagy akár töltve. A lehetőségek száma szinte végtelen és az a nagyszerű benne, hogy egy kezdő háziasszony is el tudja varázsolni a vendégeit egy-két látványos és finomsággal. Jó, ha tudjuk, hogy a virág nagyon harmonikusan tud illeszkedni édes és sós ételekhez egyaránt, bár az édes ízvilágot jobban kedvelik az emberek. Minden szokás kérdése, egy ügyes házitündér egy-egy szendvicset, salátát el tud úgy készíteni, hogy elvarázsolja vele a család minden tagját.

Fotó: Halmos Mónika
Fotó: Rózsakunyhó

A szakácskönyveim, előadásaim, a Virágkonyha műsor és blog épp azért jött létre, hogy aki kedvet kapott, ötleteket meríthessen, és hozzájusson a fontos, élelmiszerbiztonsági információkhoz. Van főzőtanfolyamom is – egyelőre még csak Budapesten, a Chefparádéban, ahol kétheti rendszerességgel lehet elmerülni a virágos sütés-főzés rejtelmeibe egy-egy egész estét betöltő programon. De szervezés alatt vannak vidéki helyszínek is!

Fotó: Halmos Mónika
Fotó: Rózsakunyhó

Akinek van kertje, az akár saját virágait, frissen szüretelheti. A fűszerkert mellett vagy akár annak „ötvözeteként” nem csupán szépen mutat, de jó hasznát vehetjük egy-egy virágos étel készítésénél. Milyen növényekkel kezdjük és hogyan gondozzuk, hogy valóban vegyszermentes és egészséges szirmok kerüljenek az asztalra?

Mikor megismertük, milyen virágok ehetőek, talán rá is jövünk, hogy akár eddig is csipegethettünk volna belőlük, hiszen sok kertben virít az ehető virág.

Ha még nincs virágsarkunk, akkor alakítsunk ki egyet kertünk egy szegletében. Egy kertész barátommal megalkottuk az ehető virágok kerti- és balkon magkeverékét. Ezek egész szezonra biztosítanak friss és változatos virágokat. A balkon mix 4-5 balkonládára elegendő magot tartalmaz, alacsony, zömök növények, amelyeket akár a  konyhaablakba is tehetünk.

Az ehető virágok neveléséhez természetes körülmények az ideálisak. A növényvédelem az egyik sarkalatos pont, legfőképp a rózsáknál. Segítségükre lehet egy megfelelő növénytársítás: például a rózsa-levendula-körömvirág egy tökéletes hármas. A növényi tápoldatokat, permetleveket is használhatunk, ezek hatékony védekezést nyújtanak a kártevők ellen. Sokan alkalmazzák a csalán, a feketenadálytő vagy fokhagymaoldatot ezekre a problémákra.

Végezetül, megtudhatunk egy kedvenc és könnyen elkészíthető receptet?

Egy aktuális receptet ajánlok, hiszen már piroslik a cseresznye, dübörög a bodzavirágzás, és a virág+gyümölcs páros mindig telitalálat, üde, friss íz!

Bodzavirágos cseresznyelekvár

A nem túl aromás cseresznyének kitűnő aromát ad a bodzavirág. Korai meggyel is kipróbálhatjuk.

Hozzávalók: 2 kg cseresznye, 1 kiskanál citromsav, 1 kg befőzőcukor, 4-5 tenyérnyi bodzavirág

Fotó: Halmos Mónika
Fotó: Rózsakunyhó

A cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk és a befőzőlábasba szórjuk. Hozzáadjuk a citromsavat, a befőzőcukrot és folyamatosan kevergetve 10-15 percen át forraljuk. A főzés utolsó percében a száráról lecsipkedett bodzavirágokat is beletesszük, majd forrón üvegekbe merjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

A témáról bővebben Halmos Mónika oldalán, a Rózsakunyhón olvashattok.

Olvasói sztorik