Életmód

Elkezdődött az országos gólya road show – Meggyűrűzik a fiókákat

A látványos programokra országszerte minden érdeklődőt várnak.

Minden év júniusának közepétől, a nyári iskolai szünet beköszöntének időszakában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai – immáron évtizedek óta – felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat – olvasható a szervezet honlapján.

golyaroadshow1

Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg azokat a helyi lakosokat, az akár távolabbról is az eseményre érkező érdeklődőket, akik szeretnének testközelből találkozni egy gólyafiókával. Így született meg az országos gólya road show.

golyaroadshow3

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlett egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gólyákat is túlnyomórészt fióka korukban, még a fészekben gyűrűzik meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

golyax

Az egyes helyszínek részletes programjának összeállításakor a szakemberek arra törekednek, hogy lehetőleg negyedórás pontossággal megadják azt az időpontot, amikor megjelennek egy-egy adott fészeknél. Ez a megoldás megkönnyíti a helyi lakosok és a távolabbról érkezők számára, hogy a lehető legkevesebb üresjárattal kapcsolódhassanak be az eseményekbe.

A gólyagyűrűzések ORSZÁGOS LISTÁJÁT ITT TALÁLOD.

Fotók: eszakigolyahir.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik