Mozaik

Kevesebben vannak és sérülékenyek a magyar gólyák

A gólyaállomány magyarországi változásait 1941 óta követik a kutatók. Az akkor még 15-16 ezer párt számláló állomány az 1960-as évek végére a harmadára csökkent a táplálkozóhelyek és hagyományos fészekrakóhelyek – nádtetők, széles kémények – fogyatkozása miatt.

A villanyoszlopokra átköltözött gólyaállomány végül stabilizálódott, az elmúlt öt évtizedben 5 ezer pár körül ingadozott..

Megváltozott azonban az elterjedés súlypontja. A Dunántúlon, az Északi-középhegységben, az erdősített és a nagyrészt felszántott sík vidékeken csökken az állomány, az Alföld többi részén nő.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint összességében ugyan nem csökkent jelentősen a madarak száma, de egyre sérülékenyebb a magyarországi fehérgólya-állomány.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A gólyaállomány 40 százaléka az ország északkeleti megyéiben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban költött, a legkevesebb gólya Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves megyében él. 2014-ben az átlagos fiókaszám 2,55 volt, ami az átlagosnál jobb eredménynek számít.

Az idei adatok szerint a tavalyinál 10 százalékkal kevesebb pár foglalt fészket Magyarországon, és az átlagos fiókaszám is csupán 2,2 körül alakult.

Óvatosságra intenek

A közlemény szerint az állománycsökkenés hátterében álló okok óvatosságra intenek a jövőt illetően, ugyanis a faj fő táplálkozó helyéül szolgáló gyepek kiterjedése 1941 óta harmadával, félmillió hektárral, a szántóké pedig csaknem egymillió hektárral csökkent. Ezzel egy időben megkétszereződött a beépített területek, valamint a fehér gólyák által elkerült erdős területek nagysága.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik