Életmód

Két lány példája arról, hogyan lehetsz te is világutazó

Elválaszthatatlan barát a két magyar világutazó.

A novemberi hónap nem telt eseménytelenül Harmincz Rita és Balogh Boglárka életében. A világutazó blogger lányok most, hogy újra Magyarországon tartózkodnak, meglepetéssel készültek az érdeklődő olvasóiknak.

Boglárkát az a megtiszteltetés érte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban állíthatta ki az idén Afrikában készített képeinek egy részét, méghozzá nem is akármilyen apropóból.

bogi4boglarka-a-kiallitas-egyik-anyagaval_hadza-kisfiu-nyilat-keszit

Mint az sokak számára is ismeretes, 1956. októberében a Magyar Nemzeti Múzeum több ízben találatot kapott. Az akkor még az épületben működő Természettudományi Múzeum világhírű Afrika-kiállítása szinte teljesen megsemmisült. Most, 60 évvel később a Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása a Balogh Boglárka fotóin keresztül ismét Afrikáról szólt: Mintákban a világ: Afrika jelene – Egy különleges utazás képei címmel.

Decemberben újabb blog indul a National Geographic online-on, ahol Boglárka Európa egy részén vezet keresztül az olvasókat.

Mindeközben Rita, aki október végén érkezett haza Indonéziából, az utolsó simításokat végezte november 10-én megjelent könyvén. Rita – vagy ahogyan többen ismerik, A Sárga Ruhás Lány – két éve járja Délkelet-Ázsia országait, utazásairól pedig a sargaruhaslany.com-on számol be, ami az egyik legnépszerűbb magyar utazós bloggá nőtte ki magát.

Ritka, hogy egy blogger mindössze két évnyi – bár igen intenzív – írást követően saját kötettel rukkoljon elő, ám Rita kint tartózkodása alatt mégis belevágott a lehetetlenbe. A Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)? című útikönyvében rengeteg tippet és tanácsot ad kezdő utazóknak, kendőzetlenül  vall arról, hogyan indult el, mit tanult az út során, és mindenkit arra biztat, hogy ne kergesse, hanem élje meg az álmait.

A könyv kiadását a Canon támogatta. A Digitális Könyvnyomtatási Pályázat meghirdetésével a cég 8 éve élen jár a digitális könyvnyomtatás népszerűsítésében Magyarországon. Ezzel a lépéssel Rita is a szerzői könyvkiadás egyre népszerűbb vonalát követi, mely a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja az írónak, aki így teljes mértékben saját ízlésére formálhatja leendő kötetét. A módszer elterjedése azonban nem csak annak köszönhető, hogy a szerző teljes függetlenséget élvez, hanem annak is, hogy a könyv publikálása ebben a formában teljesen ingyenes, és eladási árából nem csak a szokásos 5-10% körüli jogdíjra számíthat a tulajdonos, hanem  annak sokszorosára.

bogi3rita-konyvbemutatojara-minden-hely-elfogyott

A lányok az sem rejtik véka alá, hogy különös barátságukat az internetnek köszönhetik.  Rita, aki több mint két éve van folyamatosan úton, azt mondja, hogy sok mindent köszönhet az utazásnak, de ezek közül kiemeli az emberi kapcsolatok fontosságát.

Boglárka barátságát a könyvírásnak köszönhetem. Amikor januárban kiposztoltam az oldalamra, hogy 150 befejezetlen írásom vár arra, hogy kezdjek velük valamit, pár nappal később üzenet jött a fiókomba. Tőle. Felajánlotta a segítségét, és a kapcsolatait, mivel neki már két könyve megjelent korábban. Azóta elválaszthatatlanok vagyunk. A barátságunk példája annak, hogy nem kell fizikailag együtt lenni ahhoz, hogy az ember érezze, hogy szeretik. Minket földrészek választanak el sokszor, több tízezer kilométerek, különféle időzónák, de nem ez számít. Hanem az, hogy együtt megváltsuk a világot. A saját világunkat.

bogi2ilyen-egy-buszke-baratno-boglarka-rita-dedikalt-konyvevel-a-kezeben

Ezt a saját világot követhetjük nyomon blogjaikon a jövőben is. Nekik további kalandokat, olvasóinknak jó olvasgatást kívánunk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik