Életmód

Tavaszt hozhat Zsuzsanna és a pacsirták éneke

Február 19-e a néphagyományban időjósló nap.

A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólal a pacsirták kedves, tavaszhozó éneke.

A pacsirta

A pacsirta költöző madár, évről évre február közepén tér vissza hazánkba. Közülük legelőször a mezei pacsirta énekel a szántóföldek közelében. Szeptember táján csapatokba verődik, és november elején kezd vonulni. A csapatok létszáma 150-200 ezer is lehet, igaz a mezei pacsirtákhoz más énekesmadarak csatlakoznak. A madár rendszeres fészkelő hazánkban. Dél-Európában telel át, de néha, enyhébb teleken kisebb csoportok itthon iss maradhatnak. A magyarországi párok számát laza becslések 300 000 és 800 000 közé teszik.

A néphagyományban ha mégsem szólalt meg a pacsirta, akkor „befagyott a szája”, és a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.

Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát – tartja a mondás, és ennyi minden egy személytől nem csekélység.

Így dalol a pacsirta, ez a páratlan torkú madárka:

Zsuzsanna napjával kapcsolatos további érdekességeket a NETFOLK oldalán találsz.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik