Életmód

Betegeken segít az Északi-sarkvidéket meghódító két magyar

Az embert próbáló versenyen nemes célt tűztek maguk elé.

Az első Fjällräven Polar elnevezésű nemzetközi kutyaszánhúzó-versenyt 1997-ben rendezték meg, és sikere azóta töretlen. Minden évben emberek ezrei szeretnének kiválasztottak lenni, de keveseknek adatik meg, hogy részesei lehetnek az embert próbáló fantasztikus kalandnak.

2017-ben ez két magyar jelentkezőnek megadatott!

A rendező és szervező sportszergyártó cég ezúttal 12 országnak biztosított lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a 2017. április 3-8. között zajló, az Északi-sarkvidéken rendezendő Fjällräven Polarnak.

A jelentkezők közül internetes szavazás útján minden országból a legtöbb voksot kapott induló került be a versenyzők közé, mellettük a sportszergyártó cég minden országból választott plusz egy embert.

A szavazatok alapján a miskolci Szigetvári Eszter lett a boldog győztes, míg a cég a budapesti Őry Istvánt választotta „társául”, mert úgy ítélték meg, hogy jelentkezéséhez ő készítette a legkreatívabb videót Magyarországról.

Hazánkból először utazhattak résztvevők  a 4 napon át tartó, 330 kilométeres, embert próbáló túrára. Eszter és István április 3-án Stockholmba repültek, ahol megkapták a felszerelést, és rövid képzés keretében túlélési tippeket ismerhettek meg. Április 4-én Norvégiába, a verseny startjának helyszínére utaztak, és elindultak.

A nagy kaland a norvég fjordoknál, Signaldalenben kezdődött és Jukkasjärviban, a svéd Lappföldön ér véget.

A kiírás szerint a versenyzők csoportosan, profi hajtókkal vágnak neki az útnak, mely során megtanulhatják, hogyan kell kutyaszánt hajtani, a kutyákról gondoskodni, összességében pedig azt, hogyan lehet túlélni a -34 fokos hideget a szabad ég alatt.

Az út jóval több egy nagy kalandnál

Eszter és István teljesítményükkel ritka betegséggel élő embereknek és családjaiknak szeretnének segíteni, ezért közös összefogásra hívták barátaikat, ismerőseket és a világ minden pontján élő magyart. Túrájuk minden kilométerét 3 ezer forintos adományokért jelképes örökbefogadásra kínálják, hogy ezzel biztosítsák a ritka betegek segélyvonalának, az Mentőöv Információs Központnak a működését.

Az életveszélyes, többnyire genetikai eredetű ritka megbetegedések elszenvedői 75%-ban újszülöttek vagy kisgyerekek. Orvosaik nem tudják beazonosítani a betegségüket, így a szülők diagnózis, kezelések és információ hiányában, szinte minden remény nélkül küzdenek a betegséggel.

Cikkünk megjelenésének idejére már 340 ezer forint gyűlt össze a lehetséges 990 ezerből. Az adományozókhoz csatlakozni IDE KATTINTVA lehet.

Eszter az indulás előtti utolsó Facebook-bejegyzésében, április 3-án ezt írta:

A többi napot sajnos már nem fogom tudni megosztani, mert eltűnünk holnaptól a vadonban.

A két magyar ugyan az út során kalandjaikról személyesen nem tud beszámolni, ám a verseny internetes portálján minden nap közzétesznek egy videót. Április 8-án aztán bizonyára mindketten köszöntik majd az értük szorító szimpatizánsokat!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik