Az ember, aki szavak nélkül is érti a lovak nyelvét

Suttogó az állatokkal történő együttműködésben testbeszéddel képes a csodákra.
Kapcsolódó cikkek

A napokban a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiájának fedett lovardájában teltház előtt tartott bemutatót Monty Roberts, a világszerte Suttogóként ismert ló instruktor – írta a sonline.hu. A Kaliforniában élő 82 éves legenda ezúttal is ámulatba ejtette a közönséget.

Vadlovak közelében

Suttogó tizenhárom éves korában heteket töltött egyedül a nevadai fennsíkon, hogy megfigyelje a vadon élő musztángokat. Ekkor volt ideje arra, hogy a lovak kommunikációját is megfigyelje, és ez örökre megváltoztatta az életét. Tapasztalatai alapján olyan forradalmian új, humánus munkamódszert dolgozott ki élete során, mely meggyőző bizonyítéka annak, hogy ember és állat között lehetséges az erőszakmentes együttműködés és párbeszéd.

A vadlovakat figyelve Monty Roberts rájött, hogy ezek az állatok észrevehető, hatékony és kiszámítható testbeszédet használnak azért, hogy határokat szabjanak egymásnak és kimutassák érzelmeiket. Suttogóban tudatosult, hogy e néma nyelv felhasználásával a lovak kiképzése sokkal hatékonyabb és emberségesebb lehet, és valódi együttműködést alakulhat ki ember és ló között.

Ebben a folyamatban a ló és az ember társakká válnak. Egy pontos és helyes kommunikációs folyamat során a ló dönt úgy, hogy önként csatlakozik az emberhez.

Monty Roberts beceneve ellenére sem suttog a lovak fülébe. Egyszerűen figyeli a patások testbeszédét, ami egy univerzális nyelv, ami valójában nem is nyelv, hiszen ahhoz a szánkat is használjuk:

Ez egy más kommunikációs rendszer – mondta a lapnak Suttogó. – A világon mindenütt ugyanaz a lovak kommunikációs eszköztára, mert ők 50 millió évesek. Ennyi idejük volt kialakítani a saját nyelvüket. Mi csak 200 ezer éve vagyunk itt, mégis gyakran azt képzeljük, hogy okosabbak vagyunk náluk, pedig ők briliánsak.

A Monty Roberts által képviselt és kidolgozott erőszakmentes lókiképzést és bánásmódot iskolájában oktatják, és világszerte népszerűsítik. A videó ízelítőt ad Suttogó és a ló kapcsolatáról:

Fotók: Facebook/Monty Roberts