Életmód

Érdekességek a madarak világából: udvarlás, fészekrakás és fiókanevelés

Családalapításkor bámulatos rituálékra képesek a madarak.

Minden esztendő tavaszán az erdők, mezők ösvényein és kis kertünkben gyöngyöző énekeket repít magával a langyos szellő. Nap, mint nap, pirkadattól alkonyatig hallhatjuk a madarak legszebben csengő strófáit. Ezeknek, a daloknak nagyon fontos szerepe van a madarak életében, hiszen ezen előadásokkal jelölik ki revírjeiket, és védelmezik azokat társaikkal szemben.

A hím egyedek messzire hallatszó akusztikus hangokkal adják a környezetükben élő madarak tudtára, hogy ez az ő fenségterületük, betolakodónak pedig semmi keresnivalója nincsen benne. De nem csak erre használják különleges képességüket, hanem az udvarlásra is. Bármilyen furcsának is tűnik, vannak egészen látványos udvarlások. Ilyen például a kolibriké.

Minél szebben dalol egy hím madár, annál nagyobb eséllyel talál társat

A madarak többsége tavasz közepe táján kezd neki a leendő otthonának az elkészítéséhez. Ez az időpont fajonként változó, de még egy fajon belül is mutathat eltérést. A hím revírjén belül, a fészek helyét általában a tojó választja ki, és ő is építi meg azt, ilyenek a széncinegék, a barátcinegék, a csuszkák, vagy a fekete rigók. A hím mindeközben messzire hallatszó előadásával védelmezi párját és területét. De nem minden fajnál van ez így.

A nagy fakopáncsoknál például, a hím ácsolja ki a fák törzsében lapuló otthonukat, a tojó csak felügyeli a munkálatokat. Vannak, akik közösen, közös erdővel építkeznek, ilyenek például a meggyvágók, a kis és a közép fakopáncsok, a szajkók, ezeknél, a fajoknál, mindkét szülő fontos szerepet vállal a munkálatokban. A madarak által elkészített fészkek és odúk mesterien megtervezett és kivitelezett kis építmények, melyek falai közé a tojó madár szépen sorban rakja le a tojásait, melyeket aztán testének melegével védelmez. Ritka alkalmakkor még az is előfordul, hogy különös helyekre, például postaládába fészkelnek a madarak.

A tojásoknak kell is a meleg, hiszen 27 fok alatt nem tudnának kifejlődni bennük az utódok. Ezért éjt nappal alá téve melengeti őket, melyben egyes hímek is szerepet vállalnak. A hím udvarlása a kotlási időszak alatt is tovább folytatódik, a tojónak időről időre finom falatokkal kedveskedik. Ezekben, a hetekben, a hím még fokozottabban védelmezi területét, melyben már nem csak a társa, de a jövő nemzedék fiókái is ott lapulnak a tojásokban.

A kotlási időszak hossza fajonként változó

A fiókák a költési időszak végén egyre többet mocorognak az egyre szűkösebb tojásokban, és csipogó hangot hallatnak a külvilág felé, ezzel jelezvén a szüleinek, hogy elérkezett az ő idejük. A fiókák csőrének a végén apró tojásfogak vannak, melyeknek a segítségével először egy apró lyukat csipegetnek a héjon, hogy a szabad levegőhöz jussanak. Majd szépen fokozatosan tovább folytatják szabaduló munkájukat mind addig, mígnem teljesen el nem készülnek a kör alakú barázdával. Ezután összeszedve minden erejüket, egy erőteljes mozdulattal, apró fejükkel leütik a kis kalapot, azaz a tojás tetejét, és előbújnak addigi kis lakásukból, ahol a hetek alatt fiókává cseperedtek.

Kikelés után a fészeklakó fiókák teljesen csupaszok, szemeik zártak és magatehetetlenek, így teljesen szüleik gondoskodására vannak utalva. A tojó testének melegével addig védelmezi őket, míg az utódoknak nem lesz önálló a testük hőszabályozása. A kistestű madaraknál ez egy-két nap, a nagyobb testűeknél viszont hetekbe is beletelhet. Ezen idő alatt csak a hím vadászik, a tojó pedig eteti a fiókákat. Majd amikor elérkezik az idő, és a kicsiket magára meri hagyni, a tojó is elkezdi, pirkadattól alkonyatig tartó vadászatát, hogy a folyton éhes, utódait jóllakassa, hogy azok minél nagyobbra és erősebbre tudjanak cseperedni.

A madárlesen élőben követhetjük s széncinege fiókák növekedését!

Ha nyitott szemmel járjátok a természet ösvényeit, akkor az elkövetkező hetekben és hónapokban nektek is, rengeteg megfigyelési élményben lehet majd részetek. Szemmel tudjátok követni, hogy a fészek hagyott fiókák, hogyan cseperednek egyre nagyobbra, és, hogy a szülők miként tanítják meg őket az önálló életre, melyben rengeteg kihívással és veszéllyel kell majd szembenézniük.

Írta és a fotókat készítette: Miskolczi Tímea Panny

Olvasói sztorik