Hazánkban és a Kárpát-medencében tavasztól őszig körülbelül 250 fajta ehető gomba található.
Azon kívül, hogy a gombázás nagyon jó időtöltés, veszélyes elfoglaltság is lehet, ha nem kellő hozzáértéssel gyűjtjük.
Azt talán sokan tudják, hogy majdnem minden ehető gombának meg van a mérgező párja, ezek enyhe rosszulléttől a halálos mérgezésig tartogatnak meglepetést.
Legtöbbször előfordul és gyűjthető ezek közül pl.: a csiperke-, róka-, a rizike-, a szegfű-, az őzláb-, a galamb- és a laskagombák. Sokak kedvence a vargánya– (tinóru) gomba, amit Nógrád megyében “igazi” gombának is hívnak. Ritkábban fellelhető, de igen értékesek a kucsmagombák és a szarvasgombák.
Látványos és helyenként megdöbbentő a hasonlóság. KATT IDE >>>> A leggyakoribb ehető és a hozzájuk hasonló mérgező gombafajok fotókon
Mielőtt gombát fogyasztunk, ellenőriztessük gombaszakértővel!
Kiemelt fotó: April Herrera