A viktoriánus vidéki Angliában, Shropshire-ban található Acton Scott uradalom, vagyis a sorozat helyszíne. A 1880-as évek falusi élete elevenedik meg a képkockákon. A film szereplői korabeli növényeket termelnek, korabeli állatokat nevelnek, elletnek, korabeli mesterségeket tanulnak meg, korabeli ételeket fogyasztanak, s mindehhez a korabeli technológiákat alkalmazzák.
Viktoriánus farm 1. rész
Henry Stephens: A farm c. könyve alapján
- Öntöttvas sütő
A sütőt feketére színezik grafittal, ez véd a rozsdától és szép fényt ad neki. - Vakolat újrahasznosítás
A falakról levert régi meszes vakolatot újra fel lehet használni. Porrá törjük. Átrostáljuk, majd homokot és vizet adunk hozzá. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sikamlós legyen. A régiek mondása: olyan legyen, mint a zabkása. Végül kevés lószőrt szórunk bele. Ez segít, hogy jobban tapadjon a vakolat. Megakadályozza, hogy leessen. - Búzavetés
Milyen sűrűn vessük a búzát? Ha túl sűrű, a fiatal hajtások versengeni fognak egymással és elpusztulnak, ha túl ritka, akkor az összeset megeszik a madarak. - Egy régi versike szerint: Egy a varjúé, egy a hollóé, egy elrothad, egy az életé. Vagyis az elvetett magok háromnegyedét elveszítjük.
- Tartós malter
Pumpával vizet spriccelünk a falra, hogy jobban megtapadjon a malter. - Poloskairtás
Terpentinnel és sóval kell kiirtani a poloskát. Át kell mosni terpentinnel a bútorokat és mindent, majd átdörzsölni sóval. - Indiai csatni
Damaszkuszi szilvából és vadalmából egy indiai eredetű savanyúságot készítenek, amelynek a nevet csatni. A gyümölcsöket lassú tűzön megfőzzük, aztán gyömbér, kurkuma, cayanne bors és fokhagyma keverékét adják hozzá. Elisa Ector recepteskönyvéből van a recept. Három órát főzzük lassú tűzön. Annál finomabb, minél többet áll. Meg lehet enni azonnal is, de három hónap múlva még jobb. Akkorra elmegy az ecetes íze. - Almabor
Összegyűjtik a boralmát, majd összezúzzák. A pépet hersz-nek – gyümölcssajtnak nevezik. végül kipréselik. Az almalét hordókban tárolják. 5 nap után elkezd erjedni. Utána folyamatosan utánatöltik, mert nem érintkezet levegővel. Patakvízzel töltik fel. Nyárig marad hordókban, akkor kezdik el fogyasztani.
Viktoriánus farm 2. rész
- Tintafolt eltüntetése. Ehhez kis tejre van szükség. A tejbe beáztatjuk a tintás ruhadarabot. A tej fellazítja a tintát, ami a rendes mosásnál könnyen kijön majd. A tej közben elszürkül, ahogy a tinta oldódni kezd. Fél órát áztatjuk így.
- Gyümölcsfoltok sokkal nehezebbek. A gyümölcssavak nagyon összetettek. Kenjük be a foltokat egy kis vajba, majd áztassuk az egészet egy kis ammónia és mosószóda egyvelegébe.
Enyv: legjobb talán, ha alkoholt használunk. Egy kis whisky és egy kis brandy. Az alkohol majd segít. Beleáztatjuk a foltot. Azonnal feloldja. - A szappan is olyan oldószer, ami feloldja a zsiradékot. A többi dolgot pedig megoldja az alkohol. A vegyi anyagok csak ott hatnak, ahol a probléma van. „Használj keveset, fizess keveset!”
Sulykolás a korabeli mosógép. Addig kell ütögetni meg csavarni, míg a kosz el nem tűnik. - Meleg alap a jószágnak
A jószágnak fontos a meleg, hogy kibírják a telet. Ezért egy korhű technikával szigetelik az egészet. Borosüvegeket fektetnek az alapra. Ezek légrést fognak alkotni a padló alatt, ami pontosan úgy működik, mint a szigetelés. Meggátolja, hogy a hideg feljöjjön a padló felől. Betonnal öntjük le az üvegeket. - Kékítőkocka
Szintetikus ultramarin. Iránból származik. Semlegesíti a fehér sárgás árnyalatát. A modern mosóporok is tartalmaznak kékítőt, hogy optikailag fehérebbnek lássuk a ruhát.
Viktoriánus farm 3. rész
- Víztaszító cipőkrém
Vízhatlanná kell tenni a bakancsot, csizmát. Ehhez egy 19. sz.-i receptet használ, ami méhviaszból, szurokból és marha vagy birkafaggyúból készül. Megolvasztjuk és összeöntjük. Faggyúból kell a több, viaszból a kevesebb, szurokból pedig annyi, hogy szép barna legyen a krém. Még melegen rákenjük ronggyal a cipőre. - Ajakír
Viktoriánus korabeli és kifejezetten repedezett szájra való. Érdekes, mert ebnyelvfüvet tartalmaz, ami egy piros színezőanyag. Így a végeredmény szép piros, csillogó ajakfény lesz. Télen, amikor kiszárad az ember ajka és cserepesedik, nagyon jó szolgálatot tesz. Az ebnyelvfű közönséges gyomnövény. Minden részéből ki lehet nyerni festéket, de a legtöbb a gyökerében van.
Olivaolajat öntünk egy edénybe. Az olajhoz adunk egy kis ebnyelvfüvet (szárított ebnyelvfűgyökeret) és feltesszük a tűzre, de csak hogy kicsit átmelegedjen és megszíneződjön. Még két összetevő kell. Birkafaggyú és fehérviasz. Egy gyertyát és egy kis darab faggyút összeaprítunk, majd összeolvasztjuk. Ekkor összeöntjük a piros olivaolajjal, majd az egészet leszűrjük. Hideg helyen állni hagyjuk. Ennél jobb szájfény a boltban sem kapható. - Tölgyből és mogyoróvesszőből kosárkészítés
Mogyorót lehántolja, így már hajlítható. Ebből lesz a kerete. A tölgyet darabokra hasogatja, az előkészített alapanyagot gőzbe teszi. A gőzből kivéve kicsit kirakják a földre , hogy hűljön, majd sablonra hajtja a keretet. A tölgyet is kiveszi a gőzből. Ekkor hasogatja vékony lapokká, majd megkezdi azonnal a fonást. Ragasztót, kötözőanyagot nem használ, csak kötözi és fűzi. Min. 50 évet kibírnak. A végső próba, hogy az elkészült kosarat lefelé fordítják, majd ráállnak és kicsit rugóznak rajta. Nem szabad behorpadnia, eltörnie. - Kézkrém kiszáradt kézre
Zabkorpa, rózsavíz és zsír összetevőkből áll. Egy kis zsírt jól átkeverünk, majd villával felverjük, hogy lágyabb, krémszerű legyen. Adunk hozzá egy kanál mézet és egy kis korpát. A korpától kicsit dörzsölős lesz az állaga és könnyebb lesz belemasszírozni a bőrbe. Hozzáadunk még egy tojásfehérjét és egy kis rózsavizet. A rózsavíz desztillált vízből és rózsaolajból készül. Nem csupán jó illata van, hanem ettől könnyebben felszívódik a bőrbe. Villával még egyszer felverjük. Nem nehéz a tárolása, mert csupa zsiradék, csak bele kell tenni egy edénybe, lefedni és 3-4 hónapig gond nélkül eláll.
Viktoriánus farm 4. rész
- Teafű a nagytakarításnál
Teafüvet télen összegyűjtjük és felhasználjuk a tavaszi nagytakarításhoz.
Picit benedvesítjük, majd leszórjuk a földre, padlóra. Így söprünk össze. A por a tealevelekhez tapad és kis golyókká formálódik, így ahelyett hogy össze-vissza szállna, könnyedén össze lehet seperni, és nem lélegezzük be a port. - Hulladékhasznosítás
A télen összegyűjtött csontokból csontliszt készül, ami nagyon jó trágya a talajnak. A régi, használt rongyok is nagyon jól hasznosíthatók trágyaként. - Korom felhasználása
Nagyon hasznos a kertbe kiszórni, remek trágyaalapanyag. Jót tesz a rózsáknak is, megelőzi a fertőzést. A teafű is nagyon jó. Tegyünk egy kicsit a rózsa tövéhez. A növényre is szórhatjuk. - Nitrogén földbejuttatásának régi módszere
Lóherét kell vetni a fűre. A lóhere kis csomókban megköti a levegő nitrogénjét, amit aztán a földbe juttat. Ez a trágyázás hagyományos módja.
Viktoriánus farm 5. rész
- Permetlé
Kiirtja a legyeket az egresnél. Bodzalevél, forróvízzel leforrázni és egy kis szappanreszeléket adni hozzá. Összekeverni és kész is. Még melegen ráfröcsköli kézzel a növényekre. - Feketenadálytő balzsam
A gyökerét össze kell törni. Allantoin van, ami állítólag regenerálja a sejteket. A zúzalékot faggyúval kell hevíteni. Leszűrjük. Most némi varázsszert, friss méhviaszt adunk hozzá. A viasz segít, hogy a faggyú megtapadjon a ló lábán és ott is maradjon. Hideg helyre tesszük, egy edényben, hogy megdermedjen. A lesántult ló lábára kenve remélik, hogy segíti a gyorsabb gyógyulást. - Szülinapi süti vagy félkilós süti
Minden hozzávalóból fél kiló kell. Vaj, aztán cukor, ugyanennyi tojás és liszt kell bele. Fél kg mazsola és áfonya meg egy csipet fűszer. Jól összedolgozni a hozzávalókat és megsütni.
További érdekességeket, praktikákat itt találtok.
Szerző: Virágné Fejes Éva
Címlapfotó: youtube