Életmód

Lovagrend népszerűsíti a székely mézet

Lépes méz kedves beszéd, édes a léleknek, gyógyulás a testnek!
Korábban a témában:

2017-ben a zámolyi Balla Nórát választották Magyarország mézkirálynőjévé. A mindenkori – évente megválasztott – mézkirálynő feladata, hogy a méz nagyköveteként minél szélesebb körben népszerűsítse a méz jótékony hatásait, ösztönözve ezáltal a lakosságot a tudatosabb mézfogyasztásra.

Megválasztották 2017 magyar mézkirálynőjét
Feladata a mézfogyasztás népszerűsítése.

Balla Nóra e küldetése jegyében vett részt február 4-én Gyergyószentmiklóson a Gyergyói Mézlovagrend alakuló összejövetelén, amikor 10 lelkes méhész arra vállalkozott, hogy elkötelezi magát a méz fogyasztása és népszerűsítés mellett. Mottójuk: ”Lépes méz kedves beszéd, édes a léleknek, gyógyulás a testnek!”

Az erdélyi vendégeskedést kihasználva a mézkirálynő meglátogatta a lovagrend főpohárnokát, a gyergyószentmiklósi Bartha Zsoltot, aki a székely méhészkedésről és vállalkozásáról is mesélt Balla Nórának.

A fiatal szakember egyebek mellett elmondta, hogy 15 éves korában találkozott a méhészkedéssel, amikor biológia tanára megmutatta neki a méhészetét. Szerelem volt ez az első látásra: Zsolt néhány év múlva hobbiként hat méhcsaláddal kezdett, majd folyamatosan fejlesztett, mígnem főfoglalkozású méhész lett. Ma 89 méhcsaláddal foglalkozik.

A gyergyószentmiklósi méhész 7 féle mézet termel, s hogy nagyobb legyen a közvetlenül a fogyasztóknak értékesítendő választék, felvásárlással is foglalkozik. Így különleges mézeket is kínál, s talán ezért sem véletlen, hogy külföldről is rendelnek Bartháéktól “folyékony kincset”.

A méhészt munkájában az óvónőként dolgozó felesége segíti. Gyermekeik – Niki és Ádám – egyelőre csak a méz fogyasztásában jeleskednek: imádják mindegyik fajtát, s mivel sokat fogyasztanak belőle, a betegség nagyon ritka vendég a Bartha családban.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.