Életmód

Lovagrend népszerűsíti a székely mézet

Lépes méz kedves beszéd, édes a léleknek, gyógyulás a testnek!

2017-ben a zámolyi Balla Nórát választották Magyarország mézkirálynőjévé. A mindenkori – évente megválasztott – mézkirálynő feladata, hogy a méz nagyköveteként minél szélesebb körben népszerűsítse a méz jótékony hatásait, ösztönözve ezáltal a lakosságot a tudatosabb mézfogyasztásra.

Megválasztották 2017 magyar mézkirálynőjét
Feladata a mézfogyasztás népszerűsítése.

Balla Nóra e küldetése jegyében vett részt február 4-én Gyergyószentmiklóson a Gyergyói Mézlovagrend alakuló összejövetelén, amikor 10 lelkes méhész arra vállalkozott, hogy elkötelezi magát a méz fogyasztása és népszerűsítés mellett. Mottójuk: ”Lépes méz kedves beszéd, édes a léleknek, gyógyulás a testnek!”

Az erdélyi vendégeskedést kihasználva a mézkirálynő meglátogatta a lovagrend főpohárnokát, a gyergyószentmiklósi Bartha Zsoltot, aki a székely méhészkedésről és vállalkozásáról is mesélt Balla Nórának.

A fiatal szakember egyebek mellett elmondta, hogy 15 éves korában találkozott a méhészkedéssel, amikor biológia tanára megmutatta neki a méhészetét. Szerelem volt ez az első látásra: Zsolt néhány év múlva hobbiként hat méhcsaláddal kezdett, majd folyamatosan fejlesztett, mígnem főfoglalkozású méhész lett. Ma 89 méhcsaláddal foglalkozik.

A gyergyószentmiklósi méhész 7 féle mézet termel, s hogy nagyobb legyen a közvetlenül a fogyasztóknak értékesítendő választék, felvásárlással is foglalkozik. Így különleges mézeket is kínál, s talán ezért sem véletlen, hogy külföldről is rendelnek Bartháéktól “folyékony kincset”.

A méhészt munkájában az óvónőként dolgozó felesége segíti. Gyermekeik – Niki és Ádám – egyelőre csak a méz fogyasztásában jeleskednek: imádják mindegyik fajtát, s mivel sokat fogyasztanak belőle, a betegség nagyon ritka vendég a Bartha családban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik