1000 táplálékot vizsgáltak tudósok: a disznózsír az egyik legegészségesebb

A felmérés több érdekes eredményt is hozott.
Kapcsolódó cikkek

Az ideális étel a szervezetünknek szükséges minden tápanyagból megfelelő mennyiséget tartalmaznak anélkül, hogy bármelyik meghaladná a javasolt napi beviteli értéket. Ha létezne ilyen, akkor fogyasztásával optimális egyensúlyt teremthetnénk a testünknek, de mivel nincs, törekednünk kell a legjobbra.

Ennek apropóján a BBC Future oldalán jelent meg egy friss kutatás, amelyben szakértők több mint 1000 nyers összetevőt elemeztek és rangsoroltak a tápértékük szerint. Minél nagyobb pontszámot kapott egy táplálék, annál jobb arányban találhatók meg benne a szervezetnek létfontosságú tápanyagok.

A felmérés több érdekes eredményt is hozott.

Épphogy befért például a legjobb százba a napjainkban meglehetősen felkapott füge, de kisebb-nagyobb meglepetésre a gyömbér is csak a 98. helyez kaparintotta meg.

A top 50-ben meglehetősen szoros mezőny alakult ki, a cseresznye, a dió, a saláta, és a homoki bab holtversenyben a 46. helyen zárt a 100-as skálán 58 ponttal.

Ami a legjobb húsz táplálékot illeti, a következő a sorrend:

Kiemelendő, hogy az egészségre gyakorolt hatása miatt rendszeresen megkérdőjelezett disznózsír egy meglehetősen komoly és átfogó kutatásban is az egyik legegészségesebb tápláléknak jött ki, ezzel együtt fogyasztásával érdemes óvatosan bánni.

A teljes listát ide kattintva találod angol nyelven.

A falun sütött ízes házi zsír és a ropogós tepertő titka
A magyarok mindenkori legfontosabb zsiradéka a szalonna volt.

Kiemelt kép: Thinkstock