Életmód

Otthagyta a várost, és egy elhagyatott falu egyetlen lakója lett

Barátai szanatóriumnak nevezik a környéket.

A székelyföldi Hosszúaszó Csíkszék egyik legősibb települése, melyet a 13. században említenek először a krónikák. A 17. században az alcsíki királybíró vára állt a faluban, melynek egykori lakói a múltban főleg mezőgazdasággal foglalkoztak. A település borvizes forrásáról is híres volt, az 1900-as évek elején még szekérrel szállították Bécsbe a helyben palackozott ásványvizet. Az 1960-as években csaknem százan éltek a faluban, majd a hetvenes években a romániai családi gazdálkodások felszámolásával szinte teljesen elnéptelenedett a település.

Az üresen álló ingatlanokat a 70-80-as években csíkszeredai polgárok vásárolták meg, és sokan ma is hétvégi házként használják azokat. Akadnak köztük olyanok, akik – nem állandó lakosként – tavasztól őszig tevékenykednek, kertészkednek portájukon.

Csíkszentlélek 2004-ben vált községgé, amikor közigazgatásilag három falut, Csíkmindszentet, Fitódot és Hosszúaszót hozzácsatolták. A község elöljárósága az egykori királybíró tiszteletére kápolnát emelt Hosszúaszón, s bár csak egy mise van évente a templomban, 2010-ben felújították azt, majd 2011-ben bevezették az elektromos áramot.

Az utolsó állandó lakos, Csobot Ferenc 2007-ben hunyt el, utána pedig éveken át hivatalosan senki sem élt a faluban. Egészen 2013-ig, amikor Kánya Flórián csíkszeredai közgazdász – akinek Hosszúaszó miliője szerelem volt az első látásra – a faluba költözött. Megvásárolt egy majd 100 éves házat, melynek korábban hat tulajdonosa volt, de szerencsére mindenki megóvta az épületet.  Még az oroszok is, akik abban rendezték be a frontkórházat a világháború alatt.

Kánya Flórián személyében 2013 újra lett állandó lakosa Hosszúaszónak.

Meguntam a város zaját. Itt csend van, és szeretek itt élni. Egy valódi oázis, ahol meg lehet pihenni. Itt a tél is teljesen más. Nem ugat kutya, nincs füst a kéményeken, lábnyom sincs a hóban

– nyilatkozta a közgadász.

Barátai szanatóriumnak nevezik a környéket és a 16 lakóházból álló település legszebb portájának Flóriánét, aki a költözés után megházasodott, gyermekük született és a család így már hármasban alkotja a székely falu állandó lakosságát.

Kiemelt kép: motor-tura-sator.blogspot.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik