Cápa is lehet a naptejünkben

Minden évben több millió ritka, mélytengeri cápát gyilkolnak le egy multimillió dolláros iparág kiszolgálása miatt.
Kapcsolódó cikkek

Minden évben több millió ritka, mélytengeri cápát gyilkolnak le egy multimillió dolláros iparág kiszolgálása miatt, írja a National Geographic.

Bolygónk távoli, elszigetelt vidékein az emberek a májukért vadásszák a cápákat, az ugyanis olyan szkvalén nevű vegyületet tartalmaz, amely széles körben elterjedt alapanyag a naptejek, a rúzsok, az alapozók, a krémek és sok más kozmetikum gyártásában.

Az antioxidánsban és zsírsavban gazdag szkvalén tökéletes hidratáló szer, de annak forrása minden márkánál más és más. A szkvalén kivonható olívabogyókból, búzacsírából és más növényekből, de a cápákból való kinyerése jóval egyszerűbb és olcsóbb az előbb felsoroltaknál.

Bár a cápákból származó szkvalén más fogyasztási cikkekben, így vitaminkészítményekben és vakcinákban is megtalálható, 90 százalékuk a kozmetikai termékekben landol, erre mutat rá a BLOOM nevű francia óceánvédelmi szervezet 2012-es riportja.

Mivel az utóbbi években egyre többen emeltek hangot a cápák védelméért, számos nyugat-európai vállalat növényalapú szkvalénra váltott, még akkor is, ha ez legkevesebb 30 százalékkal költségesebb.

Andriana Matsangou, az Unilever szóvivője például arról számolt be, hogy a vállalat kizárólag növényi eredetű szkvalént használ, és kizárt, hogy termékeikben cápákból származó vegyület lehetne. Hasonló a helyzet a L’Oréalnál, ahol még tíz évvel ezelőtt cápákból nyert szkvalént dolgoztak fel, de azóta szigorú intézkedéseket hoztak és fokozottan ellenőrzik a beszállítókat.

Thinkstock

Ezzel együtt a globális kozmetikaipar szereplői túlnyomó többségben a mai napig cápaszkvalént használnak, a szakértők számára pedig egyelőre ismeretlen, miként gyakorol ez hatást a mélytengeri állatok populációjára.

A probléma az, hogy nem tudjuk, mi történik odalent. A legtöbb halászat olyan helyeken dolgozik, ami nincs a radarunkon.

– mondta David Ebert, a Pacific Shark Research Center igazgatója.

A szkvalén miatt vadászott 60 cápafajból 26-ot sebezhetőként tartanak számon a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

És nem a szkvalén az egyetlen, ami fenyegetést jelent rájuk: évente megközelítőleg százmillió cápát gyilkolnak le húsukért. A fő felelős ebben Kína, ahol levest készítenek az állatokból.

Az Európai Unió 2006-ban limitet vezetett be a mélytengeri cápavadászatra, de csak kevés ország veszi tudomásul a szabályozást.

Ebert – aki az utóbbi két évtizedben több mint húsz új mélytengeri cápafajt fedezett fel – azt mondja, a jövőben úgy pusztulhatnak ki cápafajok, hogy észre sem vesszük azt.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Biosphoto / Cyrille Mulard