A tél nem a paradicsom szezonja, eleink ezt jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt az egyébként rendkívül vitamindús zöldséget.
A hipermarketek elterjedésével ez a gyakorlat azonban megváltozott. Mint kiderült, nem üdvözlendő ez a változás, hisz télen a zöldségpultokban található áru köszönő viszonyban sincs a földeken termett, napsütötte terménnyel. Igaz, hogy tökéletes formájúak, pirosak, így télen is vásárlásra csábítanak, de vajon mi miatt lehetséges ez? Erre kereste a választ az – Agrároldal.
Cosmin Popescu, a Temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora elmondta, hogy miért annyira ízetlenek a romániai boltokban kapható paradicsomok. Igaz, ő Romániáról beszélt, de sajnos Magyarországon is ugyanez a helyzet.
Ezek a zöldségek teljesen másképpen nőnek, mint a rendes, hagyományos fajták. A boltokba kerülő paradicsomoknak azért nincs ízük, mert más technológiát használnak a fejlődéshez: ezek a zöldségek vízfelületen teremnek, vagyis a vízből szívják fel a növények gyökereiken keresztül a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.
A szuper- és hipermarketek az áru polcra kerülése előtti napon adják csak le a rendelésüket, így a melegházak, a megfelelő mennyiség és a kívánatos szín előállítása érdekében szintetikus anyagot adnak a vízhez, amitől a zöld paradicsom az éjszaka folyamán bepirosodik.
Ez a Magyarországon is elérhető szintetikus szer az Ethrel, mely jól bevált növekedés- és érésszabályozó készítmény. A szert számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon viszont, aki rendelkezik legalább Növényvédelmi Zöld Könyvvel, minden további nélkül hozzájuthat.
Ez a szer tíz nap alatt ürülne ki normál körülmények között a növényekből, a paradicsom iránti kereslet miatt viszont erre nem kerülhet sor, így fennáll a veszélye annak, hogy olyan terméket vásárolunk, amelyik még tartalmazza ezt a káros anyagot.
Tanácsos tehát megvárni a tavaszt, amikor már megjelennek az első primőr paradicsomok, de még jobb, ha nap érlelte, ízletes nyári paradicsomot vásárolunk a kerekded, ízetlen zöldség helyett.
Kiemelt kép: Pixabay