Életmód

Kihalóban lévő mesterséget oktatnak Szegeden

Gyönyörű, kézzel készülő papucsok hímzését lehet megtanulni. Az oktatás célja, hogy megmeneküljön egy régi, kihalóban lévő, speciális tudást igénylő mesterség.

A szegedi papucs hímzésének technikáját, motívumkincsét és színvilágát ismerhetik meg azok, akik részt vesznek a Szegedi Papucsért Alapítvány, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a Hagyományok Háza közös, március végén induló tanfolyamán – tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

A gyönyörű kézzel készülő papucsok hímzői már csak néhányan vannak, és ők sem fiatalok. A cipészmestereknek, akik a hagyományos papucsot készítik, nagy szükségük van arra, hogy szakértő kezek készítsék a papucsfejekre kerülő motívumokat. A hímző utánpótlás megteremtése égető feladat, hisz csak így maradhat fenn a mesterség.

Hungarikum címre vágyik a szegedi papucs
A szegedi papucs 2004 óta védettséget élvez, 2015-ben pedig bekerült a hungarikumok előszobájába, a Magyar Értéktárba.

A papucshímzés speciális tudást igényel, nemcsak azt kell tudni, milyen motívumok, milyen színvilág kerüljön a papucsokra, különleges technika szükséges a bársonyanyag hímzéséhez is.

A papucsot hagyományosan Szeged környéki virágok díszítették: imola, gyöngyvirág, pipacs és búzakalász, ha azonban más városbeli rendelte, akkor a hímzés is változott.

A régebbi, úgynevezett török papucs sötét bársonyát zöld pöttyökkel hímezték ki, de ki lehet egészíteni a hímzést flitterekkel, vagy akár gyöngyökkel is.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Egy 70 centiméter széles bársony 24 centiméteres hosszából öt-hét papucsfej készíthető.

A papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas népi iparművész mellett Dobó Katalin, a Sallay-papucsok és Vári Andrea, a Rátkai-papucsok hímzője avatja be a résztvevőket a tanfolyamon, amely március 25-én indul. A hímzéstechnikák elsajátításán túl az érdeklődők megismerhetik a papucskészítés folyamatát és a hagyományt megújító kortárs tervezők munkáit is.

Tűzifából készített madárodúkat egy nyugdíjas erdész Szegeden
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanulói segítenek az odúk kihelyezésében.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik