Mozaik

Tűzifából készített madárodúkat egy nyugdíjas erdész Szegeden

A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanulói segítenek az odúk kihelyezésében.

Egy szegedi nyugdíjas erdész selejtezett tűzifából hatvan darab madárodút készített Szegeden, Borsi Ferenc kezdeményezését pedig felkarolta a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium. Közös céljuk, hogy minél több lakott területen lévő fára, kiserdőbe madárodú kerüljön a csongrádi megyeszékhelyen, írta a Délmagyarország .

Borsi Ferenc erdész vezetésével helyezték kis az első odúkat – Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu

Az erdészeti középiskola egykori tanulója, Borsi Ferenc nyugdíjas erdész kereste meg alma materének pedagógusait a kiváló ötlettel. A tanárok mellett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója, Makrai László is a nemes ügy mellé állt, hiszen ő is az iskola padjait koptatta egykor. A környezetgazdálkodási cég a kivágásra ítélt, odvas fákat rendszeresen ritkítja Szegeden, amiket azután tűzifaként értékesít. Makrai igazgató úr ajánlotta fel az iskolának a madárodúkhoz ezeket a kivágott fákat.

Borsi Ferenc ötletgazda, nyugdíjas erdész műhelyében hatvan darab A-típusú madárodút készített el erre a célra. Ezeket a kis nyílású odúkat az iskola egy-egy tanulócsoportja fogja a következő hetekben kihelyezni az intézmény szegedi csemetekertjében élő fákra

– tájékoztatta a Sokszínű Vidéket Szabó József tanár.

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium diákjai kedden Szabó József és Bódi János tanár urak felügyelete alatt két fára erősítettek odút az iskola csemete kertjében. Az “A típusú” madárodúkba kék cinegéket és barátcinegéket, kis testű madarakat várnak. Szegeden egyébként rengeteg helyre telepítettek az utóbbi években madárodúkat.

A Baglyos-fa a szegedi Honvéd téren – Fotó: Szabó József

Népszerű, közismert fája Szegednek a belvárosi Honvéd téren álló Baglyos-fa. Évekkel ezelőtt Szabó Józsefet hivatalos vizsgálatok elvégzésére kérték fel a korhadt fával kapcsolatban, aminek eredményeképpen a szakemberek végül a fa csonkolása mellett döntöttek. Szabó tanár úr felesége fából egy kedves bagolyfigurát faragott, ami évszaktól és napszaktól függetlenül őrködik mesterséges odújában. 

A pedagógusok nagyon örülnek nyugdíjas erdész ismerősük ötletének, hiszen erdészeti iskolájukban a környezeti nevelés hosszú évtizedek óta hangsúlyos szerepet játszik. Kollégáival együtt reméli, hogy az iskola elvégzése után tanulóik fogékonyak maradnak a környezetvédelemre, és a későbbiekben aktívan részt vállalnak majd akár a madárvédelemben is.

Kiemelt kép: Pixabay

Ez a madárka megadta a módját - Bámulatos fotók egy reggeliző kék cinegéről
Láttatok már "ülve" kék cinegét? Mi is nagyot néztünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik