Életmód

A külváros, ahol állampolgárságot kapnak a méhek, a pillangók és a fák is

Ha beporzók lennénk, akkor valószínűleg meg sem állnánk a napsütötte Costa Ricáig, a főváros egyik kívül eső negyedében ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy a méhek, denevérek, kolibrik és pillangók otthon érezzék magukat.

Hogyan? Állampolgárságot adnak nekik, írja a Guardian.

A projekt több mint egy évtizede indult el Curridabat külvárosban. Edgar Mora volt polgármester a lapnak arról beszélt, a beporzókat állították középpontba.

A beporzók felsőbbrendű teremtmények, mégsem kérnek a munkájukért semmit. A terv az, hogy minden utcát biokorridorrá alakítsuk és az ökoszisztéma számukra kedvező legyen

– magyarázta.

Hogy erősítsék a kapcsolatot ember és állat között, minden beporzónak tiszteletbeli állampolgárságot adtak a közösségben, majd ezt később kiterjesztették a növényekre is. Az erőfeszítések már most gyümölcsözőek, az egykor meglehetősen szerény külváros ma virágzik, és nem véletlenül érdemelte ki a Ciudad Dulce, vagyis az Édes Város becenevet.

A negyedet kizöldítették annak érdekében, hogy a méheknek és más beporzóknak, valamint a fáknak és növényeknek elegendő élettere legyen a fejlődéshez 72 ezer ember társaságában. Ebből persze a lakosság is profitál, hiszen a légszennyezettség csökken, a fák pedig árnyékot adnak a nyári hőségben.

A dús biokorridorok mentén a méhek, denevérek és kolibrik kedvükre mozoghatnak, senki nem zavarja őket.

Más latin-amerikai városok próbáltak az európai települések mintájára építkezni, de mi más utat követünk. A természet inspirálta az ötletünket és a saját tapasztalatainkra alapozunk. Nem azt mondjuk, hogy erdő van a városban, hanem hogy város van erdőben

– fogalmazott Irene Garcia, a projekt irányítója.

Kétszer annyi rovar él az ökoréteken, mint a hagyományosokon
Csak a pillangókat figyelembe véve mintegy 60 százalékkal több faj került az ökofarmon lévő csapdába, mint a másikba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik