Életmód

Retro fürdőruhák – így strandoltak régen

Fortepan
Fortepan
Sokat változott a fürdőruhadivat az évtizedek alatt.

A nyár a meleg, a rövidebb ruhák, nyaralások és strand időszaka, amikor mindenki fürdőruhára vetkőzik, és vízpartra húzódik a meleg elől. Ki bikiniben, ki egyberészes fürdőruhában csobban a vízbe és élvezi a hűs hullámokat, ízlése és kedve szerint.

Belegondolni is furcsa, hogy nem mindig volt ez így. Mi ma már megtehetjük, hogy számtalan stílusú, fazonú, anyagú fürdőruha közül választhatunk, ám régen még nem ez volt a helyzet.

A Fortepan képanyagának hála most nyomon követhetjük, hogyan változtak a fürdőruhák az 1900-as évektől az 1970-es évekig.

Schoch Frigyes/Fortepan

Az 1906-ban készült fotón jól látszik, hogy a nők a múlt század elején még szó szerint ruhában mentek vízbe. A fürdőruha térd felett mindent takart és vászonból készült.

A férfiak viselete sem volt sokkal különb, még az ő fürdésre használt ruháik sem csak egy könnyű nadrágból álltak. 1912-ben Balatonalmádiban ilyen volt egy strandszett:

Karabélyos Péter/Fortepan

A fürdőruhadivat 1917-re kicsit lazult, mert bár a ruhák még mindig hosszúak voltak, sok közülük a kart már szabadon hagyta.

Schoch Frigyes/Fortepan
Karabélyos Péter/Fortepan

Az 1920-as évekre főképpen a fiatalok ruhái lettek engedékenyebbek. Az anyag sokkal praktikusabb volt, a térdig érő nadrágok kurtábbak lettek, a váll, és a mellkas egy része is kilátszott már a fürdőruhákból.

Fortepan
Privát Fotó és Film Archívum-Höfler Tibor gyűjtemény/Fortepan
Gara Andor/ Fortepan

A ’30-as években a kényelmes anyag mellett egyre többször megjelentek a kiegészítők – például az övek a fürdőruhákon, a ’40-es években pedig a magas derekú alsók és a top formájú felsők voltak divatban. Ez a forma alakult aztán át, és robbant be 1946-ban a bikini.

Fortepan
Fortepan
Somló Cecília/Fortepan
Szöllősy Kálmán/Fortepan
Fortepan
Fortepan

Az ’50-es ’60-as években maradt a kisnadrág fazon, a felsők azonban határozottan bikiniformát öltöttek, és a fürdőruhák anyaga, színe is egyre modernebb lett. Természetesen az egyberészes fürdőruhák sem tűntek el, a felső részben gyakran megjelent a melltartóknál is használt merevítő.

Vaskapú utca/Fortepan
Belházy Miklós/Fortepan
Szent-tamási Mihály/Fortepan
Umann Kornél/Fortepan
Bauer Sándor/Fortepan

Az 1970-es években aztán megérkezett az igazi bikini. A fürdőruhák alsó része kisebb lett, a fazonok pedig egyre változatosabbak.  És ma már alig hisszük, hogy régen szinte talpig felöltözve fürödtek az emberek a legnagyobb melegben is.

Ferencárosi Helytörténeti Gyűjtemény/Fortepan
MHSZ/Fortepan
Fortepan
Kapcsolódó
Retro '80-as évek: régi nyarakon ilyen volt a Balaton
Kockás pokróc, gyümölcsös hűtőtáska, vízibicikli, főtt kukorica, Füles, bambi és a végtelen víz - ilyen volt egy nap a a magyar tengernél a '80-as években.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik