Életmód

24 gyógyvíz minősítést adtak ki az országban tavaly

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

2021-ben az illetékes kormányhivatal több gyógyvíz minősítést is kiadott, ezek egy része teljesen új engedélynek számított, de több esetben olyan kutak vize kapott friss minősítést, amely már korábban is megfelelt a kritériumoknak, írja a termalonline.hu.

Kapcsolódó
Ez az ország legújabb gyógyhelye
Tamásiban a termálfürdőt, a hozzá tartozó kempinget és az üdülőövezetet minősítették gyógyhellyé.

A lap gyűjtése szerint a 24 darab új vagy módosított minősítés közül a legtöbbet, hatot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében adták ki, majd Baranya és Budapest következett 5, illetve 4 új gyógyvizes engedéllyel. Kettő-kettő új minősítés Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyei gyógyvizekről szólt, egy-egy új engedélynek pedig Pest, Somogy és Vas megyei fürdők örülhettek.

A szabolcsi elsőség annak tudható be, hogy itt mind a hat esetben a meglévő nyíregyházi gyógyvizes kutak kaptak módosító engedélyt. Ehhez hasonlóan mind a négy harkányi gyógyvizes kút új engedélyt kapott.

Budapesten ivókúrához használt gyógyvizek kútjai kaptak új engedélyt, szintén új engedélyt kapott Buzsákon a csisztafürdői B-16-os kút, valamint Dávodon a K-50-es kút is.

Új engedélyt kapott még Siklós, Tápiószentmárton, Tiszakécske és Tiszaörs, valamint Makó és Szeleste egy-egy kútja. Mórahalmon egy új kút révén pedig ötre nőtt a gyógyvizes kutak száma.

A lap cikkében megjegyzi, a gyógyvíz minősítés megszerzés nem pusztán formaiság, azt orvosi vizsgálatokkal kell alátámasztani.

Kapcsolódó
Újabb gyógyfürdő épül a magyar határtól egy karnyújtásnyira
Még jobban fellendítenék a gyógyturizmust az alig ezer fős partiumi településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik