Vizsgálták a magyar fürdőhelyeket: csak 60 százalék kapott kiváló minősítést

Négy fürdőhely rossz minősítést kapott.
Kapcsolódó cikkek

Látványosan sokat javult Európa fürdővizeinek minősége az elmúlt évtizedekben, ezt támasztja alá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb jelentése is, mely szerint a fürdőhelyek 85 százaléka kiváló minősítést kapott a kontinensen, írja a CNN.

Az évről évre elvégzett kutatásban 22 ezer szárazföldi és tengerparti fürdőhelyet vizsgáltak az EU-tagállamokban, Albániában és Svájcban 2021-ben.

A lista élén az alpesi tavakban bővelkedő Ausztria szerepel, hogy a természetes fürdővizek 97.7 százaléka érdemelt ki kiváló minősítést az ügynökségtől.

A dobogó második és harmadik fokára Málta és Görögország került, majd újabb két közkedvelt nyaralóhely, Horvátország és Ciprus követi őket a sorban.

90 százalék fölötti aránnyal került be a top 10-be Dánia és Németország. A tizedik Portugália (88.5 %), Olaszország (87.9%) és Spanyolország (87.4%) pedig a 12. és a 13. helyet csípte el.

Ami a lista végét illeti, Lengyelországban csak a fürdővizek 44.5 százaléka mondható kiválónak a mérések szerint, Szlovákiában ez az arány 50 százalék, de Magyarországon is mindössze csak 60.2 százalék.

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely közül 165 fürdőhely felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. Jó minősítést 64, kifogásolható minősítést 6, rossz minősítést 4 fürdőhely kapott. További 35 magyar fürdőhely nem kapott uniós minősítést tavaly.

Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, illetve a természetes vizek minősége egyébként általában jobb, mint a medencés fürdőhelyeké.

Az EEA az Európai Bizottsággal együttműködve készítette el a vizsgálatot a helyi hatóságok fürdőszezon alatti méréseit felhasználva.

Kapcsolódó
Újranyitott Közép-Európa egyetlen sós vizű termálfürdője
Véget ért a bellegszencsei termálfürdő vesszőfutása.