Életmód

15 érdekes tény a Földről, amiről sokan nem tudunk

pixabay
pixabay
El tudjuk-e kerülni, hogy akkora kárt okozzunk a bolygónak, ami elpusztítja? Ismerjük meg és vigyázzunk rá!

A Föld egy különleges bolygó. A felszín 70 százalékát víz fedi, vannak nagy földtömegek, amelyek lassan mozognak, van oxigénben, nitrogénben vízgőzben gazdag atmoszféra. Ezek mindegyikéhez szükség van ahhoz, hogy az élet fennmaradhasson egy ilyen bolygón. A Parade gyűjtött össze néhány érdekességet bolygónkról, ebből szemeztünk néhányat.

1. A Föld napját először 1970-ben ünnepelték.

Az ötlet Gaylord Nelson nevéhez kötődik, aki fel szerette volna hívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 2011-ben a Föld napja megünneplésére Afganisztánban mintegy 28 millió fát ültetettek civilek, a Plant Trees Not Bombs (Ültess fát bombázás helyett) kampányuk részeként.

2. A Föld gravitációja egyenetlen.

Ahogyan a Föld sem tökéletesen gömb alakú, így a gravitációja sem egyenlő. A Föld egyenetlen alakja azt jelenti, hogy a tömege is egyenlőtlenül oszlik el, ezáltal a gravitáció is egyenetlen. A Föld bizonyos területein gravitációs anomáliák vannak, azaz vannak helyek ahol kisebb, mint más régiókban. Az egyik ilyen hely a kanadai Hudson-öböl.

3. A legidősebb fa közel 5 ezer éves.

A Guinness-rekordok könyve szerint a létező legöregebb fa egy fenyőféle, becenevén Methusela. 2020-ban 4852 éves volt.

4. A világ legnagyobb fája a General Sherman.

Egy óriás mamutfenyő az Egyesült Államokban.  A 83,8 m törzsmagasságú, 825 centiméteres mellmagassági átmérőjű fa jellegzetessége, hogy a törzs további felfutásában is átlagon felüli átmérőjű, a teljes magasságon átlagosan közel öt méter.

5. A Földet sújtó legnagyobb földrengés Chilében volt.

Az 1960 május 22-ei volt a valaha feljegyzett legerősebb, 9.4-9.6- os erősségű földrengés. Körülbelül 10 percig tartott.

6. A világ legnagyobb élő struktúrái a korallzátonyok.

A NOAA szerint a Föld bármely ökoszisztémájában egységenként több ezer fajnak adnak otthont.

7. Egy Japán városban havazik a legtöbbet.

Meglepő, de a japán Aomori város a világ leghavasabb helye. Aomori Cityben évente átlagosan 815 cm hó hullik.

8. A Föld legmelegebb helye Líbia.

El Aziziában a valaha mért legmelegebb hőmérséklet a  NASA Earth Observatory adatai szerint 57,8 °C volt. 1922. szeptember 13-án.

9.  A világ legcsapadékosabb helye Indiában van.

Ami az éves csapadékmennyiséget illeti, az indiai Mawsynramban évente több mint 10 ezer milliméter eső esik. Ez a monszun időjárásnak köszönhető.

10. Az emberek súlya eltérő attól függően, hogy hol tartózkodnak.

Ha az Egyenlítőnél mérnénk le magunkat, akkor kevesebbet mutatna a mérleg, mintha a Föld valamelyik pólusán tennénk ugyanezt. Súlyunk itt körülbelül 0,5 százalékkal kisebb, mint a sarkokon.

11. A Föld 8,7 millió fajnak ad otthont.

Amiről tudunk! A National Geographic szerint ez magában foglalja a növényeket és az állatfajokat is.

12. A valaha mért leghidegebb hőmérséklet Oroszországban volt.

Vosztok állomáson 1983. július 21-én -89,2 °C- ot regisztráltak.

13. A Föld legalacsonyabb pontja a tengerszint alatt 2554 méterrel található.

Lehetetlen megközelíteni, aminek az az oka, hogy jégrétegek alatt található az Antarktiszon, a Bentley árokban.

14. Az Amazonas a Föld legnagyobb esőerdeje.

Az 55 millió éve kialakult esőerdő az erdőirtás és a globális felmelegedés miatt kritikus ponthoz közelít. Ennek a határnak az átlépésével akár évtizedek alatt szavanna válthatja fel a mai növényzet egy részét, ami katasztrofális veszteségeket okozna a Föld biodiverzitásában, és tovább fokozná a klímaváltozást.

15.  A világ legnagyobb élőlénye egy gomba.

Malheur erdejének (USA) egyik lakója egy sötétpikkelyes tuskógomba (Armillaria ostoyae), amit 2400 évesre becsülnek. Szövevényes gombafonalainak kiterjedése több mint kilenc négyzetkilométer, súlya pedig elérheti a több száz tonnát is.

A Föld körülbelül 4,54 milliárd éves. Egy dinamikusan változó rendszer, és a tapasztalt jelenségek természetes ciklusokkal van összefüggésben. Ugyanakkor mára bebizonyosodott, hogy a múlt század óta az ember jelentős hatással van a bolygóra, az üvegházi gázkibocsátás átalakítja a klímát. Az a kérdés, időben meg tudjuk-e érteni, mi történik, és el tudjuk-e kerülni, hogy akkora kárt okozzunk a bolygónak, ami elpusztítja.

Kapcsolódó
Veszélyben a Föld, gyorsan fogynak az erőforrások
Mi sem mentesülünk a Föld terhelésének felelőssége alól: ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 1,92 bolygóra lenne már szükség..
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik