40 év szemetét gyűjtötték össze Vácon, licitre bocsájtották annak egy darabját

Sok köbméternyi műanyag kábelhéj, hűtőbelsők, ruházat, monitorok, üvegek, játékok kerültek zsákokba.

Vácon 20 lelkes ember, városlakó vett részt abban a “TeSzedd”  akcióban, amit április 21-re szervezett a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület.

Néhány óra alatt 70 köbméternyi hulladékot sikerült összegyűjteni a Brodarics István úton. Mivel nem csak az országos szemétszedés kereteiben szedhető hulladékról volt szó, Vác Város Önkormányzata vállalta, hogy az egyéb, veszélyesnek is minősülő hulladék elszállításáról gondoskodik. A Föld napján is folytatódott a gyűjtés.

Legalább 40 éve halmozódott ott a hulladék, amit egy aukcióra bocsátott “Solohov MGTSZ” által forgalmazott ásványvizes palack  és sok más tárgy is bizonyít. Az aukció bevételét a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület a terület további helyreállítására szeretné fordítani, mivel van olyan rész, amit csak markolóval lehetne megtisztítani és konténerekben biztonságosan elszállíttatni.

A szemétszedés helyszínén döbbenet mennyiségű hulladék halmozódott fel: sok köbméternyi műanyag kábelhéj, hűtőbelsők, ruházat, monitorok, üvegek, síküveg, műanyag, pelenka, háztartási hulladék. 3 éves őz agancsa, patkó, Kaláka és Folytassa, Cirmos! kazetta, műanyag gyerekjátékok, Pepsi palack üvegből (80-as évek).

Az alábbi fotógalériában jól láthatók a régmúlt darabok.

sdr
rbt
oznorMB

Gyerekektől kezdve a nyugdíjas korosztályon át mindenki képviseltette magát. Saját autójukkal vitték teherautóval jobban megközelíthető helyre a szemetet.

Az egyesület árverésre bocsátja a megtisztított “Solohov MGTSZ” megtisztított ásványvizes sértetlen üvegét, ami nagy valószínűséggel a 80-90-es évek egy darabja. A bevétel az egyesület szemétszedési kiadásait fedezi, illetve markoló bérlésére, mely a terület teljes megtisztításához szükséges.

Licitálni 2023. április 28-ig lehet az  1 hétig tart, 2023.04.28. 20:00-ig lehet, az alábbi linken . Jelenleg százegyezer forintnál tart a licit, melyet egy hulladékfeldolgozó cég, az Éltex kft. ajánlott fel.

Kapcsolódó
Kreatív erdőjáró: gombaszedés közben gumiabroncsot gyűjt újrahasznosításra
Ha mindenki csak egy picit tenne a körülüttünk lévő világért, máris tisztább környezetben élhetnénk.