Életmód

Kreatív erdőjáró: gombaszedés közben gumiabroncsot gyűjt újrahasznosításra

Ha mindenki csak egy picit tenne a körülüttünk lévő világért, máris tisztább környezetben élhetnénk.

Azt mondják, az a boldog ember, aki azt csinálhatja, amit szeret. Aki azzal foglalkozhat, azzal keresheti a megélhetéséhez szükséges pénzt, ami a hobbija, amit örömmel végez. Ha ez így van, Egri Hedvig is a boldog emberek közé tartozik.

Kapcsolódó
Gumiabroncsból készülnek az ifjú mester páratlan szobrai
Fenntartható és környezetbarát műalkotások Baráth Gábor remekei.

Saját elmondása szerint is így van ez. A dekoratőrként dolgozó hölgy néhány évvel ezelőtt hagyta maga mögött Budapestet. Az addig kiállításokon, forgatásokon dolgozó hölgy üzletek belső-külső tervezésével, kivitelezésével, grafikai munkák elkészítésével foglalkozott, mielőtt vidékre költözött.

Kreatív embernek tartotta magát, akinek mindig voltak érdekes vagy nagyon szép munkái, ám mikor elindult vidékre, még nem volt konkrét elképzelése arról, mit fog kezdeni magával. Aztán a téma szembe jött vele – és most elégedettebb és boldogabb, mint valaha. Olyan munkát végez, amit szeret, és ami fontos is. Kidobott gumiabroncsokat gyűjt össze és hasznosít újra.

Minden hajnalban Repce kutyámmal kisétálunk a közeli erdőkbe gombát szedni. Egyik ilyen sétánk alkalmával ütött arcon a valóság, az, hogy az emberek gyakorlatilag gumi lerakatnak használják az erdőt. Persze nem csak gumi van szétszórva mindenhol, rengeteg más szeméttel is találkozom, amit gyakran összegyűjtök. Gyakorlatilag egy kosárral és egy hátizsákkal indulok gombát szedni reggelente. Amennyi gumit egy alkalommal találtam, az döbbenetes látvány volt. Akkor találtam ki, mivel szeretnék foglalkozni

– mondta a kezdetekről Hedvig.

A hobbinak indult gumiabroncs összegyűjtésből és újrahasznosításból néhány hónap alatt olyan tevékenység lett, ami sokkal fontosabbá vált Hedvig számára mindennél. Létrejött a Dekorazs, melynek keretében a kreatív dekoratőr gumiabroncsok felújításával kezdett foglalkozni.

Most színes puffokat és kisállat fekhelyeket készít belőlük.

A felhasznált drapériák maradékából pedig egyéb hasznos dolgokat varr, például ágytakarókat és övtáskákat. Két gyermeke is részt vesz a munkában, lánya az Instagramot, míg fia a weboldalt szerkeszti.

Galéria
Dekorazs

Az abroncsokat hazaviszem az erdőből, sokszor kilométereket cipelem a kocsiig. Otthon jó alapos fertőtlenítés, tisztítás után kezdődik igazából a munka élvezetesebb része. Különböző drapériákkal vonom be az abroncsokat, amiknek a beszerzése elég hektikus. Mindenféle “lomi” piacokon veszek terítőket, függönyöket, de nem mindig találok olyat, ami megfelel az ízlésemnek

– beszélt a munkafolyamatról Hedvig.

Ezután következik a lábak felkutatása, ami azért sokkal nehezebb, mert azoknál már a textil mintázatához kell  stílusban igazodni. Ezeket szintén piacokon vagy az interneten találja meg a hölgy, aki sokszor nagyon sokat kocsikázik egyetlen lábért.

A lábakat lecsiszolom, újrafestem, megjavítom. A puffok alja és teteje is kidobott bútorokból van, amikből dekopír fűrésszel kivágom a köröket és lefestem, majd legvégül kosárfonó barátnőm készít egyedi méretű kosarakat a belsejükbe

– árulta el a dekoratőr.

Hedvig munkájának legfontosabb része, hogy azzal a természetnek is segít. Számára a természet, a környezetvédelem nagyon fontos. Minden hajnalban az erdőben kezd. Sokszor több órát kirándul, gombázik.

Gyönyörű látvány a természet télen is, nyáron is, a színeivel és hangjaival együtt. Városokat, utakat építünk, rengeteg területet elveszünk a növényektől és állatoktól, akkor legalább azt ne tegyük tönkre, ami megmaradt. Ami szemetet beviszünk az erdőbe, azt ki is tudjuk hozni. A gumiabroncs veszélyes hulladék, ha elkezd részecskékre bomlani, nagyon sok káros anyag jut a természetbe. Nem is tudják az emberek milyen komoly pénzbírság jár érte

– mondta Hedvig, aki szerint ha mindenki csak egy picit tenne a körülöttünk lévő világért, máris tisztább környezetben élhetnénk. Ha az abroncsok a szervízbe kerülnének, nem az erdőbe, ha a kukába szórnánk a szemetet, ha nem tömnénk tele az árokpartokat zacskónyi szemetekkel, máris egy kicsit jobb volna.

Galéria
Dekorazs

A Dekorazs célja az újrahasznosítás, hogy a sok szemét ne az erdőben végezze. Ha kicsivel is, de Hedvig így járul hozzá környezete és az erdők tisztaságához.

Boldog ember vagyok, mert azt csinálom amit szeretek. Szerintem az élet mindig adja a lehetőségeket. Nem tervezek semmit, úgyis észreveszem majd, mi lesz a következő feladatom. Igazából csak egy egyszerű erdőjáró vagyok, aki mindent összegyűjt és hasznosít. A gombákat megeszem, a hulladékot újrahasznosítom

– összegzett a kreatív erdőjáró.

Kapcsolódó
Szenvedélyből varázsolja különlegessé a régi bútordarabokat
Az első konkrét felkérése egy kredenc átalakítása volt egy nagymamai hagyatékból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik