Életmód

Banánfa-vőlegény és menyasszonyköpködés – esküvői szokások a nagyvilágból

Unsplash
Unsplash
Ahány ország, annyi szokás.

A házasságkötés életünk – jó esetben – egyszeri és egyik legnagyobb eseménye. Fontos, hogy jól sikerüljön, hiszen az egész jövőnket meghatározza. Ennek érdekében rengeteg szokás és babona él hazánkban és világszerte is. Ezekből mutatunk néhány egészen furcsát.

India

Indiában a menyasszony nőrokonai hennával festenek különböző motívumokat a kezükre és lábukra, ez az örömöt és a szépséget szimbolizálja.

A hindu Mangal Dosha asztrológiai kombináció alatt született nőket „mangliknak” nevezik, és úgy gondolják, meg vannak átkozva, különösen a házasságban. Ez ellen a kumbh vivah szertartást hajtják végre, melynek során a tényleges esküvő előtt a nő feleségül megy egy banánfához vagy Visnu isten bálványához, így megtörik az átkot.

Németország

Németországban a párnak egy kétkezes fűrésszel egy farönköt kell kettéfűrészelniük, ezzel azt bizonyítják, hogy meg tudják oldani a rájuk váró feladatokat együtt.

Kenya

A maszáj menyasszonyok fejét leborotválják, a fejüket, mellüket az édesapjuk leköpködi, ezzel áldja meg a lányát. Ezután a nőnek el kell sétálnia az új otthonába – gyalog, függetlenül attól, hogy milyen messze van az.

Puerto Rico

Az esküvő előtt babákat öltöztetnek fel a menyasszony másaként, van, hogy talizmánokat is tesznek rájuk. Utána a násznépnek pénzt kell adnia a babákért cserébe.

Kína

A kínai tujia népcsoport menyasszonyainak harminc nappal az esküvő előtt mindegyik nap egy órát kell sírnia. 10 nap elteltével az anyjának, majd újabb 10 napra rá a nagyanyjának is csatlakoznia kell. A végén már a család minden nőtagja együtt sír a menyasszonnyal, az esküvőn is kötelező így tenni, ugyanis így fejezik ki ugyanis a házasság miatti örömüket és boldogságukat.

Belső-Mongólia

A párnak még jegyesként le kell vágniuk egy csirkét és kivenni a máját. Ha a máj egészséges, akkor kitűzhetik az esküvő időpontját. Ha nem, akkor addig kell csirkéket levágni, amíg nem találnak egészséges májút.

Guatemala

Az esküvő után a násznép a férj családjánál gyűlik össze, ahol a fiú édesanyja összetör egy gabonával, liszttel és rizzsel megtöltött fehér harangot, ez jelképezi a bőséget és jólétet.

Borneó

A Borneó szigetén élő Tidong-törzs tagjai, ha megházasodnak, akkor három napon és három éjszakán át tilos használniuk a mosdót, mert különben balszerencsés házasélet elé néznek. Így minél kevesebbet próbálnak enni és inni ilyenkor.

Dél-Korea

A dél-koreai vőlegényekre a nászéjszaka előtt egy kevésbé kellemes esemény vár: a családtagjai leveszik a férfi cipőjét, megkötik a bokáját, majd felváltva verik a lábát bottal vagy szárított hallal. A talpverés az újonnan házasodott férj erejének és jellemének próbája.

Kongó

Kongóban a házasság alaposan megfontolt gazdasági döntés is egyben: ha valaki a ceremónia közben mosolyogna, azzal azt jelezné, nem veszi ezt komolyan, így az esküvőkön tilos mosolyogni

Skócia

Egy régi skót hagyomány szerint az esküvő előtt a menyasszonyt teljesen össze kell piszkolni minden büdös, undorító dologgal (például kátrány, toll, hűtőszekrény maradék, tojások, szószok, stb.), így szerintük ezentúl nem fog ennél megalázóbb, befeketítőbb dolog történni egész életében, mint ez.

Mauritánia

Mauritániában úgy tartják, hogy minél kövérebb a feleség, annál vonzóbb és annál sikeresebb a házasság. A családtagok figyelik, hogy tartja-e a „hízókúrát”, melynek során napi minimum 5 liter tevetejet és 4 kiló kölest kell megennie.

Svédország

Ha a menyasszony elhagyja az esküvő helyszínét (például mosdóba megy), akkor női vendégek megcsókolhatják a vőlegényt. Ugyanez igaz fordítva a vőlegény esetében is, akkor a férfiak csókolhatják meg a menyasszonyt.

Kapcsolódó
Gyermekáldás, házasság? A dió elintézi!
A régi hiedelmek különleges jelentőséget tulajdonítottak a diónak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik